Ε.-Α. Μαριά, Χ. Φουρναράκη, Κ. Θάνος, Εκτός τόπου (ex situ) διατήρηση της φυτικής ποικιλότητας - Σκέψεις και προτάσεις για ένα αποτελεσματικό σύστημα διοικητικής οργάνωσης των ελληνικών Τραπεζών Σπόρων (Seed Banks)

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΔΙΚΑΙΟ

Τεύχος 4/2012, Οκτώβριος - Νοέμβριος - Δεκέμβριος

Φυσικό Περιβάλλον - Ενέργεια - Χωροταξία - Πολεοδομία - Δόμηση - Δημόσια Έργα - Μνημεία

Εκδίδεται από το 1997 - Τριμηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

ΕΥΠΡΑΞΙΑ - ΑΙΘΡΑ ΜΑΡΙΑ, Αναπλ. Καθηγήτρια Πολυτεχνείου Κρήτης, Δικηγόρος ΧΡΙΣΤΙΝΗ ΦΟΥΡΝΑΡΑΚΗ, Δρ. Βιολόγος, Μονάδα Διατήρησης Μεσογειακών Φυτών, Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων ΚΩΣΤΑΣ ΘΑΝΟΣ, Καθηγητής, Τμήμα Βιολογίας, ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας   Σκοπός του άρθρου είναι η επισήμανση της σπουδαιότητας της εκτός τόπου (ex situ) διατήρησης της φυτικής ποικιλότητας και η ανάδειξη του κομβικού ρόλου που διαδραματίζουν οι Τράπεζες Γενετικού Υλικού και οι Τράπεζες Σπόρων ειδικότερα. Η ανάπτυξη του όλου θέματος, ιδιαίτερα επίκαιρου λόγω της συνειδητοποίησης του ρόλου της ex situ διατήρησης της φυτικής ποικιλότητας στο επισιτιστικό πρόβλημα και κατ΄ επέκταση στην επιβίωση του ανθρώπινου είδους, επιλέγεται να γίνει μέσα από το πρίσμα της διεπιστημονικής προσέγγισης, με δίαυλο τόσο τις Επιστήμες της Ζωής όσο και την Επιστήμη του Δικαίου. Παρουσιάζονται οι επιστημονικές αρχές και μέθοδοι της ex situ διατήρησης της φυτικής ποικιλότητας, το ιστορικό πλαίσιο εξέλιξης των Τραπεζών Σπόρων σε διεθνές, ευρωπαϊκό και ελληνικό επίπεδο, ο ευρύτερος ρόλος τους και οι προκλήσεις για το μέλλον. Σκιαγραφείται η ιστορική διαδρομή της οικείας θεσμικής προσέγγισης με διακριτή αναφορά στις νομικές ρυθμίσεις του διεθνούς και εθνικού πλαισίου. Επίσης, γίνεται προσπάθεια κριτικής αποτίμησης του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου με έμφαση στην εθνική νομική μεταχείριση της ex situ διατήρησης της φυτικής ποικιλότητας και Τραπεζών Σπόρων καθώς...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.