Ν. Τσοκανάς, Οι περιορισμοί της περιβαλλοντικής αποκατάστασης σε διάφορα κράτη - Τα κράτη «αντι-περιβαλλοντικοί παράδεισοι», τα μη συμβαλλόμενα κράτη και το «δικαίωμα στη ρύπανση» των κρατών του φτωχού «Νότου»

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΔΙΚΑΙΟ

Τεύχος 3/2007, Ιούλιος - Αύγουστος - Σεπτέμβριος

Φυσικό Περιβάλλον - Ενέργεια - Χωροταξία - Πολεοδομία - Δόμηση - Δημόσια Έργα - Μνημεία

Εκδίδεται από το 1997 - Τριμηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €90.00
ΝΠ €135.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

ΝΙΚΟΛΑΟΣ Π. ΤΣΟΚΑΝΑΣ, Δικηγόρος, Diploma Διεθνών Σχέσεων, LL.M. Διεθνούς Δικαίου, Υπ. Διδ. Διεθνούς Δικαίου Παντείου Παν/μίου, Υπότροφος Προγράμματος «Ηράκλειτος» Υπ. Παιδείας Η αντιπεριβαλλοντική δράση ορισμένων κρατών, προκειμένου να προσελκύσουν ξένες επενδύσεις ή να προωθήσουν με αθέμιτο τρόπο τις εγχώριες επενδύσεις έναντι αυτών που αναπτύσσονται σε άλλα κράτη, η συμπεριφορά κρατών που δεν δεσμεύονται τυπικά από διεθνείς περιβαλλοντικές συμβάσεις και επιλέγουν να ακολουθούν αντιπεριβαλλοντικές πολιτικές με το πρόσχημα αυτό και τέλος, ο ισχυρισμός που προτάσσεται από τα κράτη του φτωχού «Νότου», ότι δικαιούνται να ρυπαίνουν, προκειμένου να επιτύχουν το προσδοκώμενο επίπεδο ανάπτυξης, το οποίο έχουν ήδη επιτύχει τα ανεπτυγμένα κράτη είναι τρία σημαντικά θέματα που απασχολούν τη διεθνή θεωρία και πράξη σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος. Κοινό στοιχείο και των τριών αυτών παραδειγμάτων είναι ότι αφορούν κατά βάση αναπτυσσόμενα κράτη, τα οποία προσπαθούν να εξασφαλίσουν τη δική τους ανάπτυξη με τις συμπεριφορές αυτές. Η λύση, σύμφωνα με τη μελέτη, βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό στα χέρια των κρατών του πλούσιου «Βορρά». Α. Εισαγωγή Από τα σημαντικότερα διλήμματα (hard choices) που αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα σήμερα είναι αφ’ ενός μεν η παγίωση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας και αφ’ ετέρου, η εδραίωση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και η προώθηση και...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.