Ν. Δελοπούλου, Ο οργανωτικός εκσυγχρονισμός της εθνικής τελωνειακής διοίκησης στο πλαίσιο λειτουργίας της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς και η πορεία προς το ηλεκτρονικό τελωνείο (e-customs)

ΘΕΩΡΙΑ & ΠΡΑΞΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τεύχος 11/2009, Νοέμβριος

Συνταγματικό - Διοικητικό και Ευρωπαϊκό Δίκαιο

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & πρακτικής

Εκδίδεται από το 2008 - Μηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Περίληψη: Το ζήτημα του εκσυγχρονισμού της εθνικής τελωνειακής διοίκησης συνδέεται άμεσα με τις εξελίξεις που σημειώνονται σε κοινοτικό επίπεδο και αφορούν την προετοιμασία λειτουργίας του ηλεκτρονικού τελωνείου στην Κοινότητα. Με την ολοκλήρωση της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Αγοράς το 1992 θεσπίστηκε ο Κοινοτικός Τελωνειακός Κώδικας. Κατά τα τελευταία έτη και μέσα από ιδιαίτερα χρονοβόρες διαδικασίες συντελείται η αναμόρφωσή του. Από αυτήν προκύπτουν σημαντικές καινοτόμες αρχές λειτουργίας του ηλεκτρονικού τελωνείου. Η προσαρμογή της εθνικής διοίκησης με τις επιταγές του ηλεκτρονικού τελωνείου, με βάση τη μετεξέλιξη του ισχύοντος πληροφοριακού συστήματος, χαρακτηρίζεται από ενδιαφέρουσες προκλήσεις.Νίκη Γ. Δελοπούλου Απόφοιτος ΕΣΔΔ, Μ.Δ.Ε., Δρ. Πανεπιστημίου Αθηνών Περίληψη: Το ζήτημα του εκσυγχρονισμού της εθνικής τελωνειακής διοίκησης συνδέεται άμεσα με τις εξελίξεις που σημειώνονται σε κοινοτικό επίπεδο και αφορούν την προετοιμασία λειτουργίας του ηλεκτρονικού τελωνείου στην Κοινότητα. Με την ολοκλήρωση της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Αγοράς το 1992 θεσπίστηκε ο Κοινοτικός Τελωνειακός Κώδικας. Κατά τα τελευταία έτη και μέσα από ιδιαίτερα χρονοβόρες διαδικασίες συντελείται η αναμόρφωσή του. Από αυτήν προκύπτουν σημαντικές καινοτόμες αρχές λειτουργίας του ηλεκτρονικού τελωνείου. Η προσαρμογή της εθνικής διοίκησης με τις επιταγές του ηλεκτρονικού τελωνείου, με βάση τη μετεξέλιξη του ισχύοντος πληροφοριακού συστήματος, χαρακτηρίζεται από ενδιαφέρουσες προκλήσεις. Την 1η Ιουλίου 2008 η τελωνειακή ένωση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας ολοκλήρωσε σαράντα...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.