ΕΔΔΑ Προσφυγή 53541/2007 απόφ. 11.6.2009, Υπόθεση S.D. κατά Ελλάδας (επιμ. Ε. Αρωνιάδου, Ε. Πουλαράκης)(παρατ. Ε. Πουλαράκης)

ΘΕΩΡΙΑ & ΠΡΑΞΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τεύχος 1/2010, Ιανουάριος

Συνταγματικό - Διοικητικό και Ευρωπαϊκό Δίκαιο

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & πρακτικής

Εκδίδεται από το 2008 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €110.00
ΝΠ €160.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Διαπιστώνεται παράβαση του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ, ενόψει του ότι οι συνθήκες κράτησης του προσφεύγοντος, ως πρόσφυγα και αιτούντος άσυλο, στο κέντρο κράτησης του τμήματος συνοριακής φύλαξης στο Σουφλί και στο κέντρο κράτησης αλλοδαπών Αττικής σε συνδυασμό με την υπερβολική διάρκεια της κράτησής του υπό τέτοιες συνθήκες (συνεχόμενος εγκλεισμός στο κελί χωρίς δυνατότητα προαυλισμού, τηλεφωνικής επικοινωνίας κ.λπ.), αποτέλεσαν μεταχείριση εξευτελιστική. Η κράτηση του προσφεύγοντος, υπό την ιδιότητα του αιτούντος άσυλο, με δεδομένο ότι αυτός δεν ήταν δυνατόν να απελαθεί πριν από την εξέτασή του ως άνω αιτήματός του, απέμεινε χωρίς νομικό έρεισμα στο εσωτερικό δίκαιο και ως εκ τούτου αυτή, όπως έλαβε χώρα από τις 17 Μαΐου μέχρι τις 16 Ιουλίου 2007, δεν ήταν «κανονική» υπό την έννοια του άρθρου 5 παρ. 1 στ΄ της ΕΣΔΑ. Εν προκειμένω υπήρξε παραβίαση και του άρθρου 5 παρ. 4 της ΕΣΔΑ ενόψει του ότι η ελληνική έννομη τάξη δεν προσέφερε στον προσφεύγοντα καμία δυνατότητα να επιτύχει την έκδοση απόφασης από εθνικό δικαστήριο επί της νομιμότητας της κράτησής του, σε αντίθεση με τα οριζόμενα στο ανωτέρω άρθρο της Σύμβασης.Διατάξεις: άρθρα 3, 5 [παρ.1 στ΄,4], 35 [παρ.3] ΕΣΔΑ, 2, 76, 77, 79 N 3386/2005, 1 ΠΔ 61/1999 [...] ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ Ι. ΟΙ...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.