Χ. Τσιλιώτης, Η αρχή της αμεροληψίας της Διοίκησης και ο αποκλεισμός της συμμετοχής στο πειθαρχικό συμβούλιο του εισηγητή ή του προσώπου, που άσκησε πειθαρχική δίωξη κατά πειθαρχικώς διωκομένου. Με αφορμή τις ΣτΕ 3407/2008 και ΣτΕ 3035/2009 (Γ΄ Τμήμα επταμ.)

ΘΕΩΡΙΑ & ΠΡΑΞΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τεύχος 6/2011, Ιούνιος

Συνταγματικό - Διοικητικό και Ευρωπαϊκό Δίκαιο

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & πρακτικής

Εκδίδεται από το 2008 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €110.00
ΝΠ €160.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Περίληψη: Αντικείμενο της παρούσας μελέτης είναι η αρχή της αμεροληψίας της διοίκησης ως γενική αρχή του δικαίου έναντι του ενδιαφερόμενου ιδιώτη. Ειδικότερα, εξετάζεται η σύνδεση της ως άνω αρχής με την πειθαρχική διοικητική διαδικασία και το ιδιαίτερο ζήτημα αν υπό το πρίσμα της αρχής της αμεροληψίας επιτρέπεται ή αντίθετα επιβάλλεται να αποκλεισθεί η συμμετοχή στο πειθαρχικό συμβούλιο του εισηγητή ή του ασκούντος την πειθαρχική δίωξη εναντίον του πειθαρχικώς διωκομένου. Αφορμή των υπό εξέταση θεμάτων αποτέλεσαν οι αποφάσεις ΣτΕ 3407/2008 και ΣτΕ 3035/2009 της επταμελούς συνθέσεως.Χαράλαμπος Μ. Τσιλιώτης Επίκουρος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ΔΝ - Δικηγόρος Ι. Πρόλογος - Θέση του προβλήματος Η αρχή της αμεροληψίας [1] αποτελεί δικαιική αρχή, που εκφράζει στα σύγχρονα φιλελεύθερα και δημοκρατικά πολιτεύματα μία πανανθρώπινη αξία, υπό την έννοια ότι ο ασκών νομιμοποιημένη εξουσία κριτής (δικαστής ή διοικητικό όργανο) έναντι του όποιου ενδιαφερομένου (διαδίκου, παράγοντα της δίκης ή διοικουμένου) πρέπει να είναι (αλλά και να φαίνεται) [2] κατά την άσκηση των καθηκόντων του απαλλαγμένος από κάθε εσωτερική ή εξωτερική επιρροή, η οποία ενδεχομένως θα νοθεύσει την κρίση του ως άσκηση εξουσίας επί τη βλάβη ή ωφελεία του οποιουδήποτε ενδιαφερομένου προσώπου, και να εμπνέει εμπιστοσύνη διαμορφωμένη σε αντικειμενικά γεγονότα και αξιολογήσεις [3] . Η αρχή...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.