Ν. Αθανασιάδου, Η υποχρέωση ελάχιστης παραμονής στις ένοπλες δυνάμεις για τους στρατιωτικούς ιατρούς υπό το πρίσμα της ΕΣΔΑ – Απόφαση Χίτος κατά Ελλάδας (Προσφυγή υπ’ αριθμ. 51637/12)

ΘΕΩΡΙΑ & ΠΡΑΞΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τεύχος 12/2015, Δεκέμβριος

Συνταγματικό - Διοικητικό και Ευρωπαϊκό Δίκαιο

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & πρακτικής

Εκδίδεται από το 2008 - Μηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Νατάσα Αθανασιάδου, ΜΔΕ, Υπ. Δρ. Πανεπιστημίου Χαϊδελβέργης, Νομικός στην Ευρωπαϊκή ΕπιτροπήΝατάσα Αθανασιάδου, ΜΔΕ, Υπ. Δρ. Πανεπιστημίου Χαϊδελβέργης, Νομικός στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περίληψη: Η απόφαση του ΕΔΔΑ στην υπόθεση «Χίτος κατά Ελλάδας» επιβεβαιώνει ότι η μέριμνα του κράτους να «εξαργυρώσει» την επένδυσή του για την εκπαίδευση των στρατιωτικών ιατρών και να διασφαλίσει επαρκή στελέχωση για μια κατάλληλη περίοδο δικαιολογεί την απαγόρευση της αποχώρησης από το στράτευμα για ορισμένο χρονικό διάστημα και την επιβολή, σε περίπτωση πρόωρης αποχώρησης, καταβολής αποζημίωσης, η οποία θα καλύπτει μέρος των εξόδων στα οποία υποβλήθηκε το Δημόσιο. I. Εισαγωγή Στην πρόσφατη απόφαση επί της υπόθεσης «Χίτος κατά Ελλάδας» (Προσφυγή υπ’ αριθμ. 51637/12) [1] το ΕΔΔΑ καταδίκασε την Ελληνική Δημοκρατία για παραβίαση της απαγόρευσης αναγκαστικής ή υποχρεωτικής εργασίας (άρθρο 4 παρ. 2 ΕΣΔΑ), επειδή οι ελληνικές αρχές ανάγκασαν έναν στρατιωτικό ιατρό να καταβάλει υψηλή χρηματική αποζημίωση λόγω της πρόωρης αποχώρησής του από το στράτευμα. Κρίσιμο στοιχείο για την καταδίκη της χώρας αποτέλεσε όχι το νομοθετικό πλαίσιο και ο τρόπος εφαρμογής του από τα ελληνικά δικαστήρια, αλλά η παραβίαση από τις φορολογικές αρχές διαταγών αναστολής εκτέλεσης της απόφασης επιβολής αποζημίωσης που χορηγήθηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕλΣυν). Η απόφαση αυτή παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς συμβάλλει στην οριοθέτηση της έννοιας...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.