Η. Κουβαρά, Η διοικητική δικαιοσύνη ως δικαιοτελεστική λειτουργία - Συμβολή στην αποτελεσματικότητα της διοικητικής δικαιοσύνης (Παρουσίαση: Ε. Πρεβεδούρου)

ΘΕΩΡΙΑ & ΠΡΑΞΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τεύχος 5/2016, Μάιος

Συνταγματικό - Διοικητικό και Ευρωπαϊκό Δίκαιο

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & πρακτικής

Εκδίδεται από το 2008 - Μηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Παρουσίαση: Ευγενία Πρεβεδούρου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΑΠΘ Με την επιλογή του τίτλου «[η] διοικητική δικαιοσύνη ως δικαιοτελεστική λειτουργία» και του διευκρινιστικού υπότιτλου «[σ]υμβολή στην αποτελεσματικότητα της διοικητικής δικαιοσύνης», ο κ. Κουβαράς δεν παραπλανά τον αναγνώστη της διατριβής του. Το έργο είναι μια μελέτη διοικητικού δικονομικού δικαίου που επιτυγχάνει απολύτως τον σκοπό της: αποκαλύπτει, αναλύει και εξηγεί όλες τις πτυχές και τις ιδιομορφίες ενός βασικού για την καθημερινή δραστηριότητα των δικαστών αλλά και των χρηστών της διοικητικής δικαιοσύνης νομικού μηχανισμού. Η μελέτη δεν εντάσσεται στη φιλοσοφία του δικαίου, αλλά απευθύνεται στους δημοσιολόγους που γνωρίζουν σε βάθος τα ζητήματα της δικονομικής τεχνικής. Πράγματι, αν και ο κ. Κουβαράς προβάλλει στην εισαγωγή του τα μεγάλα διακυβεύματα που θέτει το θέμα του –ιδίως τη συμβολή του στον ορισμό της ίδιας της δικαιοδοτικής λειτουργίας– ο πυρήνας της εργασίας του εστιάζει σε ένα τεχνικό πεδίο, στο οποίο ακριβώς ανακύπτουν άπειρα ζητήματα. Τα ζητήματα αυτά αντιμετωπίζει ο συγγραφέας με εντυπωσιακή δεξιότητα, συνέπεια και νομική διαίσθηση. Εντοπίζοντας εξαρχής τις ποικίλες πτυχές και εκφάνσεις του βασικού του θέματος, της υποχρέωσης συμμόρφωσης της Διοίκησης στις δικαστικές αποφάσεις –το οποίο ανέδειξε ήδη το 1934 ο Φ. Βεγλερής στο ομώνυμο εμβληματικό του έργο– κυρίως όμως τις σύγχρονες προκλήσεις και στοχεύσεις της Διοικητικής Δικαιοσύνης...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.