Π. Στάγκος / Ι. Κτενίδης, Αδυναμία εφαρμογής Οδηγίας κατά τρόπο που να απορρέουν υποχρεώσεις προς ιδιώτες κατόπιν αναγνώρισης από το Δικαστήριο της παράβασης της Οδηγίας από το κράτος μέλος (γνωμ.)

ΘΕΩΡΙΑ & ΠΡΑΞΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τεύχος 7/2017, Ιούλιος 2017

Συνταγματικό - Διοικητικό και Ευρωπαϊκό Δίκαιο

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & πρακτικής

Εκδίδεται από το 2008 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €110.00
ΝΠ €160.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Πέτρος Στάγκος,  Καθηγητής της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, Μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων, Συμβούλιο της Ευρώπης Ιωσήφ Κτενίδης,  Αναπληρωτής Καθηγητής της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, Δικηγόρος Περίληψη : Δημόσιες συμβάσεις ανάθεσης μελετών που καταρτίσθηκαν εγκύρως κατά το ελληνικό δίκαιο, πριν από την ενσωμάτωση της οδηγίας 2004/18/ΕΚ για τον συντονισμό των διαδικασιών σύναψης δημοσίων συμβάσεων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών στην ελληνική έννομη τάξη. Η οδηγία που δεν μεταφέρθηκε εμπρόθεσμα στην εθνική έννομη τάξη ούτε δημιουργεί καθαυτή υποχρεώσεις σε βάρος των ιδιωτών ούτε μπορεί να γίνει επίκλησή της σε βάρος τους από το Δημόσιο. Ο τρόπος συμμόρφωσης με απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ που διαπίστωσε την παράβαση από την Πολιτεία της Συνθήκης λόγω σύναψης των δημοσίων συμβάσεων κατά παράβαση οδηγίας μη εμπροθέσμως μεταφερθείσας στην εθνική έννομη τάξη, είναι η λύση των εν λόγω συμβάσεων. Ο εθνικός δικονομικός κανόνας που απαγορεύει τον παρεμπίπτοντα δικαστικό έλεγχο των ατομικών διοικητικών πράξεων δεν μπορεί να παρακαμφθεί, προκειμένου να συμμορφωθεί η Ελλάδα σε απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ. Περιορισμός της δικονομικής αυτονομίας των κρατών μελών επιτρέπεται μόνον προκειμένου να διασφαλισθούν δικαιώματα ιδιωτών που απορρέουν από το δίκαιο της Ένωσης και όχι προκειμένου να εφαρμοσθούν σε βάρος ιδιωτών οδηγίες που δεν έχουν μεταφερθεί εμπρόθεσμα στην εθνική έννομη τάξη. Περιεχόμενα...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.