Κ. Παναγούλιας, Σκέψεις περί της ταυτότητας των λόγων ενδικοφανούς προσφυγής και ένδικου βοηθήματος ιδίως σε περίπτωση νομολογιακής μεταστροφής ως προς τη συνταγματικότητα διατάξεων (Με αφορμή την ΔΕφΠειρ 2889/2017)

ΘΕΩΡΙΑ & ΠΡΑΞΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τεύχος 10/2018, Οκτώβριος 2018

Συνταγματικό - Διοικητικό και Ευρωπαϊκό Δίκαιο

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & πρακτικής

Εκδίδεται από το 2008 - Μηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Κωνσταντίνος Η. Παναγούλιας,  Δικηγόρος, Master 2 Recherche, Paris II, Μ.Δ.Ε. Δημοσίου Δικαίου ΕΚΠΑ   Περίληψη: Η κύρωση του απαραδέκτου αιτιάσεων που προβάλλονται το πρώτον με την προσφυγή ή με δικόγραφο πρόσθετων λόγων χωρίς να έχουν περιληφθεί προηγουμένως στην ενδικοφανή προσφυγή, δεν προβλέπεται ρητώς από τις διατάξεις του άρθρου 63 Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, επομένως, δεν μπορεί ερμηνευτικά να επιβληθεί τέτοιος περιορισμός. Πολύ περισσότερο, δεν θα μπορούσε να αντιταχθεί το απαράδεκτο σε περίπτωση προβολής, το πρώτον με την προσφυγή ή με δικόγραφο πρόσθετων λόγων, αιτίασης αναφορικά με την αντισυνταγματικότητα των εφαρμοσθεισών διατάξεων, ούτε βεβαίως σε περίπτωση μεταστροφής της νομολογίας, ιδίως επί της συνταγματικότητας των εφαρμοσθεισών διατάξεων.   Περιεχόμενα Α. Ο περιορισμός μόνο ως προς την προβολή νέων αιτημάτων Β. Η υποχρέωση ενημέρωσης για τους όρους άσκησης της ενδικοφανούς προσφυγής Γ. Η προδιαγεγραμμένη απόρριψη ορισμένων αιτιάσεων κατά το διοικητικό στάδιο Δ. Η νομολογιακή μεταστροφή ως προς τη συνταγματικότητα διατάξεων   Η ταυτότητα του αντικειμένου ενδικοφανούς προσφυγής και ενδίκου βοηθήματος έχει απασχολήσει εκτενώς τη νομολογία και τη θεωρία [1] . Μάλιστα μετά την καθιέρωση ενδικοφανούς διαδικασίας και στο πεδίο των φορολογικών διαφορών, αρχικά με τα άρθρα 70Α και 70Β του Ν 2238/1994 και ήδη με το άρθρο 63 του ΚΦΔ (Ν 4174/2013), το ζήτημα αυτό...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.