ΑΠ 1124/2017 [Ληστεία - Εκβίαση - Διευκόλυνση μεταφοράς αλλοδαπών - Συρροή αληθινή - Αιτιολογία καταδικαστικής απόφασης - Ελαφρυντικές περιστάσεις]

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 1, Ιανουάριος 2019

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Όταν προσβάλλονται διαφορετικά έννομα αγαθά, που προστατεύονται από διαφορετικούς νόμους, ή πρόκειται για ανεξάρτητες και αυτοτελώς κολάσιμες πράξεις, που συγκροτούν την έννοια διαφορετικών εγκλημάτων, τότε υπάρχει αληθινή συρροή. Αυτό το τελευταίο ισχύει και μεταξύ των εγκλημάτων της ληστείας και της αρπαγής, όπου υπάρχει αληθής πραγματική συρροή, καθόσον η αρπαγή κατά τα αντικειμενικά της στοιχεία, δηλαδή τη σύλληψη ή την απαγωγή ή την παράνομη κατακράτηση, είναι αυτοτελές και αυθύπαρκτο αδίκημα και δεν αποτελεί στοιχείο της αντικειμενικής υπόστασης του εγκλήματος της ληστείας. Ομοίως η εκβίαση συρρέει αληθινά με την πράξη της αρπαγής, ενώ αληθής είναι η συρροή εκβίασης και ληστείας. Ορθή και αιτιολογημένη καταδίκη του αναιρεσείοντος για τις πράξεις της αρπαγής κατά συρροή, της ληστείας και της εκβίασης τετελεσμένης και σε απόπειρα. Ειδικότερα, δικαιολογείται επαρκώς ο τρόπος με τον οποίο ο κατηγορούμενος τέλεσε τις ως άνω πράξεις με την παράθεση των πραγματικών περιστατικών που θεμελιώνουν τις παραδοχές της απόφασης. Επίσης, αναφέρονται στην αιτιολογία τα αποδεικτικά μέσα κατά το είδος τους από τα οποία το Δικαστήριο συνήγαγε τα περιστατικά που εκτέθηκαν και οδηγήθηκε στην καταδικαστική του κρίση, ενώ δεν ήταν κατά νόμο αναγκαίο για την πληρότητα της αιτιολογίας να γίνει ειδική αξιολόγηση, συσχετισμός και συγκριτική στάθμιση των μερικότερων αποδεικτικών μέσων. Αντιθέτως, ως προς την πράξη του άρθρου 88 παρ. 1 Ν 3386/2005 η προσβαλλόμενη απόφαση δεν διέλαβε την απαιτούμενη αιτιολογία για την κατάφαση της ενοχής του αναιρεσείοντος αναφορικά με τη διευκόλυνση της μεταφοράς και της προώθησης στην Ελληνική Επικράτεια των αλλοδαπών, καθώς και της εξασφάλισης σε αυτούς καταλύματος για απόκρυψη, αναιρουμένης ως εκ τούτου εν μέρει της προσβαλλόμενης απόφασης. Περαιτέρω, ως ειλικρινής μετάνοια νοείται η αληθινή και θετική ψυχοβουλητική μεταστροφή του υπαιτίου προς την έννομη τάξη και την πλευρά του παθόντος, η οποία προϋποθέτει, κατ’ ελάχιστο, την ειλικρινή ομολογία τέλεσης της πράξης που πρέπει να εκδηλώνεται έμπρακτα, δηλαδή να συνδυάζεται με συγκεκριμένα περιστατικά που να δείχνουν ότι ο υπαίτιος επιζήτησε αληθινά και όχι προσχηματικά με συγκεκριμένο τρόπο να άρει ή να μειώσει τις συνέπειες της πράξης του. Όσον δε αφορά την ελαφρυντική περίσταση της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, για είναι ορισμένος ο οικείος ισχυρισμός του δράστη, είτε κρατουμένου είτε διαβιούντος σε καθεστώς ελευθερίας, δεν αρκεί η επίκληση καλής και συνήθους συμπεριφοράς σε όλο το πλέγμα της εργασιακής και κοινωνικής του ζωής, αλλά πρέπει αυτός να επικαλεσθεί θετικά πραγματικά περιστατικά που δηλώνουν την αρμονική κοινωνική διαβίωσή του για μακρό χρόνο μετά την τέλεση της πράξης.

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.