ΣυμβΑΠ 1503/2017 [Νέα γεγονότα ή αποδείξεις - Νόμος επιεικέστερος - Δεδικασμένο από αλλοδαπές ποινικές αποφάσεις - Ne bis in idem - Κατοχή και μεταφορά ναρκωτικών ουσιών]

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 1, Ιανουάριος 2019

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Απορρίπτεται ως αβάσιμη η κρινόμενη αίτηση επαναλήψεως της διαδικασίας. Εν προκειμένω, το πρώτο στοιχείο που επικαλείται ο αιτών είναι η Συνθήκη της Λισαβόνας, η οποία κυρώθηκε με τον Ν 3671/2008, ισχύοντα από 1.12.2009, μετά τον οποίο η αρχή ne bis in idem έχει αποκτήσει διακρατική ισχύ στον χώρο της ΕΕ. Όμως ο ως άνω μεταγενέστερος της αμετάκλητης καταδίκης του αιτούντος νόμος, ο οποίος μεταβάλλει επί το ευμενέστερον την ποινική του μεταχείριση, με την καθιέρωση δεδικασμένου εξ αλλοδαπής καταδικαστικής αποφάσεως και για παράνομο εμπόριο ναρκωτικών φαρμάκων, δεν αποτελεί νέο γεγονός ή νέα απόδειξη κατά την έννοια του άρθρου 525 ΚΠΔ και δεν μπορεί να θεμελιώσει αίτηση επαναλήψεως της διαδικασίας με αυτά ως νέα στοιχεία ως προς την ένσταση δεδικασμένου. Η ένσταση αυτή άλλωστε ερευνήθηκε και απορρίφθηκε αιτιολογημένα, αφενός διότι πρόκειται για ευμενέστερη μεταγενέστερη ποινική διάταξη, αφετέρου το δεδικασμένο που ιδρύει αυτός ο νεότερος ποινικός νόμος ισχύει μόνο για αποφάσεις αθωωτικές ή καταδικαστικές που έχουν εκδοθεί από κράτος μέλος της ΕΕ, στοιχείο που δεν συντρέχει εν προκειμένω. Περαιτέρω, η ανάκληση της ομολογίας του αιτούντος, ως αρνητικός της κατηγορίας ισχυρισμός, δεν ήταν άγνωστος στους δικάσαντες δικαστές, είναι όμως και αλυσιτελής διότι ασκεί απαλλακτική επιρροή ή επιτρέπει στο δικαστήριο τη μη επιβολή ποινής μόνο για την κατηγορία για προμήθεια και κατοχή ναρκωτικών ουσιών για ιδία χρήση από τοξικομανή, το δε περιεχόμενο των ιατρικών γνωματεύσεων, το οποίο βεβαιώνει την ψυχολογική αιτία του μετατραυματικού του στρες, είναι άσχετο με χρήση ναρκωτικών ουσιών και μάλιστα περιστασιακή, πριν από την καταδίκη του.

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.