ΑΠ 1289/2017 [Διαδικασία ποινικής συνδιαλλαγής - Επιμέτρηση ποινής - Τοκογλυφία κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση - Απάτη κατ’ επάγγελμα]

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 1, Ιανουάριος 2019

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Η δικαιοδοτική εξουσία του Μονομελούς Εφετείου ως προς το ζήτημα της κηρύξεως της ενοχής του κατηγορουμένου εξαντλείται στην επικύρωση του πρακτικού συνδιαλλαγής και δεν υφίσταται δικονομική δυνατότητα απορρίψεως του συμβιβασμού. Για τον λόγο αυτό, δεν λαμβάνει χώρα αποδεικτική διαδικασία για τη διαπίστωση της ενοχής του κατηγορουμένου, αλλά μόνο για την επιμέτρηση της ποινής ή την κρίση περί ατιμωρησίας του. Εν προκειμένω, με αυτά που δέχτηκε το Μονομελές Εφετείο, κατ’ ορθή ερμηνεία και εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 94, 98 ΠΚ και 308Β ΚΠΔ, κήρυξε τον αναιρεσείοντα ένοχο τοκογλυφίας κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια από κοινού, κατά συρροή και κατά μόνας και κατ’ εξακολούθηση. Ειδικότερα, παρά τις περί του αντιθέτου αιτιάσεις αυτού, η κατά συρροή τέλεση αναφέρεται σε πολλές πράξεις τοκογλυφίας τελεσθείσες κατά διαφορετικών, ειδικότερα αναφερομένων, παθόντων, για τις οποίες επιβλήθηκαν αντίστοιχες ποινές φυλάκισης δύο ετών για κάθε μία πράξη, ενώ η κατ’ εξακολούθηση τέλεση αναφέρεται σε πολλές πράξεις τοκογλυφίας τελεσθείσες σε βάρος του ίδιου παθόντος, για την οποία επιβλήθηκε μία ποινή φυλάκισης δύο ετών. Κατόπιν αυτών, ορθώς το Δικαστήριο επέβαλε στον αναιρεσείοντα συνολική ποινή φυλάκισης εννέα ετών και έξι μηνών για τις περισσότερες συρρέουσες πράξεις, ενώ για κάθε μία επιμέρους πράξη δεν επέβαλε ποινή ανώτερη των τριών ετών, όπως ορίζει το άρθρο 308Β ΚΠΔ. Τυχόν αντίθετη άποψη, ότι δηλαδή σε πολλές συρρέουσες πράξεις η ποινή για όλες δεν μπορεί να υπερβεί τη φυλάκιση των τριών ετών, θα οδηγούσε ουσιαστικά σε προνομιακή μεταχείριση του δράστη που έχει τελέσει πολλές, από τις προβλεπόμενες στο άρθρο 308Β ΚΠΔ, πράξεις σε βάρος αυτού που έχει τελέσει μόνο μία. Περαιτέρω, το Δικαστήριο, προκειμένου να καταλήξει στην παραπάνω καταδικαστική για τον αναιρεσείοντα κρίση του, έλαβε υπόψη του μόνο τα επίδικα πρακτικά συνδιαλλαγής, ως ρητώς τούτο αναφέρεται στο προοίμιο του σκεπτικού της προσβαλλόμενης απόφασης, δεν προέβη δε στη διεξαγωγή περαιτέρω αποδεικτικής διαδικασίας για τη διαπίστωση της ενοχής του, ενώ τα λοιπά έγγραφα που αναγνώσθηκαν καθώς και το υπόλοιπο αποδεικτικό υλικό αξιολογήθηκε μόνο για την προσωπικότητά του κατά την επιμέτρηση της ποινής που του επιβλήθηκε κατ’ άρθρο 79 ΠΚ και δεν λήφθηκε υπόψη για την κατάφαση της ενοχής του.

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.