ΠεντΕφΘρακ 269/2017 [Έναρξη προθεσμίας έφεσης - Απών κατηγορούμενος - Θυροκόλληση - Επίδοση στον αντίκλητο] (παρατ. Σ. Μέτος)

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 1, Ιανουάριος 2019

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Η προθεσμία για την άσκηση εφέσεως κατά καταδικαστικής απόφασης από τον κατηγορούμενο που δεν ήταν παρών όταν αυτή απαγγέλθηκε αρχίζει από τότε που επιδόθηκε νομίμως σε αυτόν. Προϋπόθεση, δηλαδή, για να κριθεί το εμπρόθεσμο του ενδίκου μέσου της εφέσεως από τον ασκήσαντα (αυτό) είναι, πλην της παρόδου της προθεσμίας, το νόμιμο της επιδόσεως, διότι αν η επίδοση είναι άκυρη, η ασκηθείσα έφεση είναι εμπρόθεσμη και παραδεκτή, αφού δεν άρχισε λόγω της ακυρότητας να κινείται η προθεσμία άσκησης της έφεσης. Αν δε η επίδοση έγινε με θυροκόλληση στην κατοικία του κατηγορουμένου, η εν λόγω προθεσμία αρχίζει από την επίδοση της απόφασης και στον αντίκλητο που αυτός έχει διορίσει υποχρεωτικά από τον νόμο ή και χωρίς νομική υποχρέωση. Χωρίς την επίδοση στον αντίκλητο δεν αρχίζει η προθεσμία αυτή και δεν ανακύπτει θέμα εκπρόθεσμης άσκησης της εφέσεως, αφού το εκπρόθεσμο αυτής προϋποθέτει νόμιμη και έγκυρη επίδοση της προσβαλλόμενης απόφασης, δηλαδή και στον αντίκλητο.ΠεντΕφΘρακ 269/2017 Πρόεδρος: Ι. Δούκα Μέλη: Β. Μουγιάντση, Μ. Γουλιανού, Κ. Κουτσογεώργος, Κ. Σαραντούδα Εισαγγελέας: Π. Παπαοικονόμου, Αντεισαγγελέας Δικηγόρος: Σ. Παναγιωτάκης Διατάξεις: άρθρα 96 [παρ. 2], 154 [παρ. 2], 155 [παρ. 1-2], 162 [παρ. 1], 340 [παρ. 1], 473 [παρ. 1] ΚΠΔ Έναρξη προθεσμίας έφεσης, Απών κατηγορούμενος, Θυροκόλληση, Επίδοση στον αντίκλητο Κατά...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.