ΑΠ 227/2018 [Κτήρια ξένων πρεσβειών και Προξενεία Ελλάδας στο εξωτερικό - Τόπος τέλεσης πράξης - Έγκλημα τελεσθέν στην αλλοδαπή από ημεδαπό - Έλλειψη νόμιμης βάσης - Χρήση πλαστού εγγράφου]

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 3, Μάρτιος 2019

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Από τον συνδυασμό των διατάξεων των άρθρων 16 και 5 παρ. 1 ΠΚ, προκύπτει ότι και τα κτήρια των ξένων πρεσβειών, που βρίσκονται στο Ελληνικό έδαφος, αποτελούν έδαφος της Ελληνικής Επικράτειας και αντίστροφα, δεν αποτελούν έδαφος της Ελληνικής Επικράτειας τα κτήρια των Ελληνικών πρεσβειών στην αλλοδαπή. Αναιρείται λόγω έλλειψης νόμιμης βάσης η προσβαλλόμενη απόφαση. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις παραδοχές αυτής η αξιόποινη πράξη για την οποία καταδικάσθηκε η αναιρεσείουσα έχει τελεσθεί στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Βοστώνη των ΗΠΑ. Η αναφορά στο διατακτικό της των λέξεων «και στην Αθήνα» δεν αναιρεί τις λοιπές σαφείς παραδοχές της σχετικά με τον τόπο τέλεσης του εγκλήματος. Επομένως, στην προκείμενη περίπτωση, που το Δικαστήριο καταδίκασε την ημεδαπή αναιρεσείουσα για το πλημμέλημα της χρήσης πλαστού εγγράφου που τελέστηκε στη Βοστώνη των ΗΠΑ σε βάρος αλλοδαπού (το κτήριο του Ελληνικού Προξενείου στην αλλοδαπή δεν αποτελεί έδαφος της Ελληνικής Επικράτειας), και υπήρχε έγκληση του σχετικού σωματείου κατά της κατηγορουμένης, η οποία (έγκληση) σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. 3 ΠΚ αποτελεί δικονομική προϋπόθεση της δίκης, όφειλε να αναφέρει ότι η πράξη αυτή είναι αξιόποινη και στην πολιτεία της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Βοστώνη, που συνιστά εξωτερικό όρο του αξιοποίνου της πράξεως, πράγμα το οποίο δεν προκύπτει από την προσβαλλόμενη απόφαση και τα πρακτικά της.

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.