ΣυμβΠλημΑθ 5520/2018 [Υποβολή ανακριβούς δήλωσης φορολογίας εισοδήματος - Τεκμαρτός προσδιορισμός φόρου - Επιτηδευματίες - Ακύρωση προσωρινού φύλλου ελέγχου]

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 3, Μάρτιος 2019

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Δεν γίνεται κατηγορία σε βάρος του κατηγορουμένου για την πράξη της υποβολής ανακριβούς δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Συγκεκριμένα, με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος που υπέβαλε ο κατηγορούμενος μέσω διαδικτύου, δήλωσε, μεταξύ άλλων, στον κωδικό «659» που αφορά σε εισοδήματα απαλλασσόμενα του φόρου ή φορολογούμενα με ειδικό τρόπο, το ποσό των 664.254,55 ευρώ, το οποίο αφορούσε σε μερίσματα που έλαβε, τα οποία και απαλλάσσονται του φόρου εισοδήματος σύμφωνα με το άρθρο 26 Ν 27/1975. Το ως άνω ποσό μερισμάτων ο κατηγορούμενος ανέγραψε στη φορολογική του δήλωση για την κάλυψη των τεκμηρίων των άρθρων 16 και 17 Ν 2238/1994. Ωστόσο η αρμόδια φορολογική Αρχή δεν έλαβε υπόψη το ποσό αυτό, με το αιτιολογικό ότι δεν υπάρχουν τα σχετικά παραστατικά, καθώς στις υπάρχουσες βεβαιώσεις αγοράς συναλλάγματος δικαιούχος δεν είναι ο κατηγορούμενος αλλά η διαχειρίστρια εταιρία και δεν αποδεικνύεται με κανένα από τα προσκομισθέντα έγγραφα να έχει γίνει εκχώρηση του συναλλάγματος στον κατηγορούμενο από τη νόμιμη αρχή, που είναι τράπεζα. Για τούτο το φορολογητέο εισόδημα του κατηγορουμένου προσδιορίστηκε από τον έλεγχο με βάση τα τεκμήρια και στη συνέχεια εκδόθηκε το φύλλο ελέγχου φόρου εισοδήματος, με το οποίο το δηλωθέν φορολογητέο εισόδημα του κατηγορουμένου από ακίνητα προσαυξήθηκε με τη διαφορά των τεκμηρίων και προσδιορίστηκε σε 556.447 ευρώ, ενώ περαιτέρω του καταλογίστηκαν τα ποσά του κύριου και πρόσθετου φόρου ύψους 117.849,33 ευρώ. Ο κατηγορούμενος άσκησε προσφυγή ενώπιον του Τριμελούς Διοικητικού Εφετείου, το οποίο αποφάνθηκε αμετακλήτως ότι παρανόμως το φορολογητέο εισόδημα του κατηγορουμένου προσδιορίστηκε τεκμαρτώς, διότι δεν προερχόταν από άσκηση ατομικής επιχείρησης ή ελευθέριου επαγγέλματος ούτε η φορολογητέα ύλη προέκυψε από φορολογικά βιβλία και στοιχεία του κατηγορουμένου, ο οποίος δεν είχε υποχρέωση να τηρεί τέτοια στοιχεία, αφού δεν ήταν επιτηδευματίας. Ως εκ τούτου, δεν υφίσταται φορολογική υποχρέωση του κατηγορουμένου και δεν στοιχειοθετείται το διωκόμενο έγκλημα.

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.