ΑΠ 190/2018 [Ακυρότητα επιδόσεως κλητηρίου θεσπίσματος ως λόγος έφεσης - Απόρριψη αυτοτελούς ισχυρισμού - Έλλειψη αιτιολογίας - Υπέρβαση εξουσίας - Απόλυτη ακυρότητα]

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 3, Μάρτιος 2019

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Αναιρείται λόγω έλλειψης αιτιολογίας, υπέρβασης εξουσίας και απόλυτης ακυρότητας η προσβαλλόμενη απόφαση, διά της οποίας απορρίφθηκε ο αυτοτελής ισχυρισμός του κατηγορουμένου περί ακυρότητας επιδόσεως του κλητηρίου θεσπίσματος. Συγκεκριμένα, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο απέρριψε την οικεία ένσταση με την αιτιολογία της μη υποβολής αυτής στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο που κήρυξε ένοχο τον κατηγορούμενο με την εκκληθείσα καταδικαστική του απόφαση (27579/2016 απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών). Η αιτιολογία όμως αυτή για την απόρριψη του συναφούς αυτοτελούς ισχυρισμού είναι ασαφής, ελλιπής και βασίζεται επί εσφαλμένης προϋποθέσεως. Την ένσταση ακυρότητας του κλητηρίου θεσπίσματος, πρωτοδίκως, όπως προκύπτει από την επισκόπηση των δικαστικών αποφάσεων που προηγήθηκαν της εκδόσεως της αναιρεσιβαλλόμενης είχε προβάλει ο αιτών-κατηγορούμενος σε προηγηθείσα δικάσιμο αυτής, ήτοι εκείνη της 22.9.2016 του δικαστηρίου στην οποία εκδόθηκε η εκκληθείσα καταδικαστική απόφαση (27579/2016) του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών και δη στη δικάσιμο της 13.2.2015 του ιδίου δικαστηρίου, που με την 6332/2015 απόφασή του απέρριψε την υποβληθείσα ένσταση και στη συνέχεια ανέβαλε την έκδοση απόφασης επί της ουσίας, διατάσσοντας κρείσσονες αποδείξεις. Η τελευταία αυτή απόφαση, οριστική ως προς την απόρριψη του αυτοτελούς ισχυρισμού ακυρότητας του επιδοθέντος κλητηρίου θεσπίσματος και μη επιδεχόμενη ανακλήσεως, δεν υπέκειτο αυτοτελώς σε ένδικο μέσο από τον κατηγορούμενο και θεωρείται συμπροσβληθείσα με την ανωτέρω 27579/2016 απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών.

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.