ΠεντΕφΚακΑθ 1898/2018 [Ανάλυση DNA - Πραγματογνωμοσύνη - Εγκληματική οργάνωση - Τρομοκρατικές πράξεις - Κατοχή/μεταφορά/απόκρυψη όπλων και πυρομαχικών] (παρατ. Κ. Κώτσογλου)

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 3, Μάρτιος 2019

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Κηρύσσονται αθώοι οι κατηγορούμενοι για τις πράξεις της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και της λήψης, κατοχής, μεταφοράς και απόκρυψης όπλων και πυρομαχικών. Η συμπεριφορά του μοναδικού μάρτυρα κατηγορίας είναι τουλάχιστον ασυνήθιστη και χωρίς την επ’ ακροατηρίου εξέτασή του δεν μπορεί να υιοθετηθούν άκριτα οι ένορκες καταθέσεις του. Η λεγόμενη ταύτιση (matching) του ανακριτικού ευρήματος με το δείγμα του γενετικού υλικού ενός κατηγορουμένου μέσω της σύγκρισης ενός δειγματοληπτικού αριθμού δεν δίνει εξατομίκευση καθώς είναι δυνατόν η ταύτιση να είναι προϊόν σύμπτωσης. Το τελικό αποτέλεσμα του τεστ DNA είναι μία εκτίμηση και τίποτε παραπάνω. Δεν είναι στο πεδίο αρμοδιότητας του πραγματογνώμονα να εκφράσει άποψη για το εάν ο κατηγορούμενος είναι η πηγή του γενετικού υλικού στο ανακριτικό δείγμα. Για την εξατομίκευση των στατιστικών δεδομένων, όσο συντριπτικά και αν είναι από αριθμητικής άποψης, χρειάζονται περαιτέρω αποδεικτικά στοιχεία τα οποία θα είναι προσωποπαγή. Η ιδεολογία και το φρόνημα σε μία δημοκρατική κοινωνία ουδέποτε ποινικοποιείται και βρίσκεται ολοκληρωτικά εκτός πεδίου του ποινικού μας δίκαιου.ΠεντΕφΚακΑθ 1898/2018 Πρόεδρος: Β. Κωστόπουλος Μέλη: Π. Πασσίση, Κ. Νάκου, Μ. Γκουρογιάννη, Α. Μελισσινός Εισαγγελέας: Α. Μασούρα Δικηγόροι: Ν. Δαμασκόπουλος, Μ. Δαλιάνη, Ν. Βιτώρος, Ε. Κοκκονούζη Διατάξεις: άρθρα 45, 187, 187Α ΠΚ, 177, 178, 200Α ΚΠΔ, 7, 15 [παρ. 1] Ν 2168/1993 Ανάλυση DNA,...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.