ΑΠ Ολ 1/2019 [Λαθρεμπορία κατ’ εξακολούθηση - Ειδικός φόρος κατανάλωσης για βιομηχανοποιημένα καπνά - Έλλειψη αιτιολογίας και νόμιμης βάσης]

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 8-9/2019, Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2019

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €130.00
ΝΠ €190.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Αναιρείται υπέρ του νόμου λόγω έλλειψης αιτιολογίας και νόμιμης βάσης η προσβαλλόμενη απόφαση, διά της οποίας ο κατηγορούμενος καταδικάσθηκε για το αδίκημα της λαθρεμπορίας. Συγκεκριμένα, αν και το Δικαστήριο δέχτηκε ότι ο κατηγορούμενος αγόρασε µέσω ταχυμεταφορών από τον προμηθευτή του τις οικείες ποσότητες λεπτοκομμένου καπνού, που δεν έφεραν την ειδική ταινία φόρου κατανάλωσης, εν τούτοις δεν παρατίθενται πραγματικά περιστατικά από τα οποία να προκύπτει αφενός μεν η γνώση του κατηγορουμένου κατά τον κρίσιμο χρόνο, ότι οι αγορασθείσες από αυτόν ποσότητες λεπτοκομμένου καπνού ήταν προϊόν λαθρεμπορίας, αφετέρου δε η γνώση και η θέληση αυτού να αποστερήσει από το Ελληνικό Δημόσιο τους οφειλόμενους δασμούς, τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις. Σημειώνεται δε ότι δεν είναι ικανές να θεμελιώσουν γνώση του κατηγορουμένου, ως προς τη λαθραία ή µη προέλευση του αγορασθέντος καπνού, οι παραδοχές της προσβαλλόμενης απόφασης ότι οι ποσότητες του καπνού που αυτός τμηματικά αγόρασε δεν έφεραν την ειδική ταινία φόρου κατανάλωσης και ότι δεν υπήρχε άδεια της Τελωνειακής Αρχής, εφόσον δεν αναγράφεται στην προσβαλλόμενη απόφαση ότι ο κατηγορούμενος γνώριζε ότι ο προμηθευτής του δεν διέθετε άδεια της αρμόδιας Τελωνειακής Αρχής για την πώληση του καπνού που ο ίδιος παρήγαγε. Πέραν τούτων, η αοριστία και η ασάφεια της αιτιολογίας της προσβαλλόμενης απόφασης επιτείνεται από την έλλειψη οποιασδήποτε παραδοχής σχετικά με τον προορισμό της αγορασθείσας από τον κατηγορούμενο ποσότητας καπνού για την κατασκευή από τον ίδιο χειροποίητων (στριφτών) τσιγάρων, στοιχείου ουσιώδους για την ποινική αξιολόγηση αυτού, ενόψει της διάταξης του εδ. α΄ της παρ. 1 του άρθρου 157 Ν 2960/2001.

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.