ΑΠ 1466/2019 [Σύννομος βίος - Καλή συμπεριφορά μετά την πράξη - Προστασία μαρτύρων - Απόλυτη ακυρότητα - Συμμετοχή σε απόπειρα απόδρασης κρατουμένου - Νόμος επιεικέστερος] (βλ. μελέτη Ε. Συμεωνίδου-Καστανίδου, σελ. 889)

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 8-9/2019, Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2019

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €130.00
ΝΠ €190.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Η διάταξη του άρθρου 84 παρ. 2α΄ του νέου ΠΚ είναι ευμενέστερη της αντίστοιχης προϊσχύσασας, αφού με τη νέα διάταξη διευρύνεται η δυνατότητα αναγνώρισης της ελαφρυντικής αυτής περίστασης, καθόσον υιοθετήθηκε το δεκτικό βεβαίωσης κριτήριο της «νόμιμης» ζωής έναντι του απροσδιόριστου κριτηρίου της «έντιμης» ζωής, που απαιτούνταν από την προϊσχύσασα διάταξη και δεν ελέγχεται πλέον η κατά το Σύνταγμα «απαραβίαστη» προηγούμενη ατομική και οικογενειακή ζωή του υπαιτίου. Επίσης και η διάταξη του άρθρου 84 παρ. 2ε΄ του νέου ΠΚ είναι ευμενέστερη της αντίστοιχης προϊσχύσασας, καθόσον η καλή συμπεριφορά του υπαιτίου αξιολογείται ως ελαφρυντική περίσταση ακόμα και όταν υφίσταται τον εξαναγκασμό της φυλακής. Αιτιολογημένη καταδίκη της αναιρεσείουσας για συμμετοχή σε απόπειρα απόδρασης κρατουμένου. Ως προς την ποινή, συντρέχει περίπτωση εφαρμογής αυτεπαγγέλτως της επιεικέστερης ειδικώς ως προς τα όρια της ποινής φυλάκισης διάταξης του άρθρου 173 παρ. 2 του νέου ΠΚ, που προβλέπει πλαίσιο ποινής φυλάκισης από 10 ημέρες μέχρι 3 έτη. Απορρίπτεται δε ο λόγος αναίρεσης περί απόλυτης ακυρότητας της διαδικασίας. Ειδικότερα, στη δίκη ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου που εξέδωσε την προσβαλλόμενη απόφαση, η αναιρεσείουσα δεν είχε την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα ή του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, αλλά αυτή της κατηγορουμένης και δεν υπάρχει διάταξη Εισαγγελέα, κατά το άρθρο 9 Ν 2928/2001, που να επιτρέπει την εξέτασή της ως προστατευόμενου προσώπου, με τη χρήση των σχετικών μέσων, σε διαφορετική δίκη, στην οποία έχει άλλη ιδιότητα.

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.