ΑΠ 219/2018 [Υφ’ όρον παραγραφή ποινών - Ποινή συνολική - Νόμος επιεικέστερος - Εμφάνιση εκκαλούντος στη συζήτηση της έφεσης]

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 8-9/2019, Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2019

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €130.00
ΝΠ €190.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Αναιρείται για τους εκ του άρθρου 510 παρ. 1 στοιχ. Ε΄, Η΄ ΚΠΔ λόγους αναίρεσης η προσβαλλόμενη απόφαση προκειμένου η υπόθεση να τεθεί στο αρχείο από τον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών, λόγω παραγραφής της ποινής. Συγκεκριμένα, εφόσον η πρωτόδικη απόφαση, που αφορούσε συρρέουσες ποινές μέχρι έξι μηνών, οι οποίες αν και προσμετρήθηκαν σε συνολική ποινή δέκα μηνών, διατηρούσαν την αυτοτέλειά τους, είχε εκδοθεί προ της ενάρξεως ισχύος του Ν 4411/2016 και δεν είχαν καταστεί αμετάκλητες οι μη εκτιθείσες ως άνω ποινές, έπρεπε το δευτεροβάθμιο Δικαστήριο να εφαρμόσει τον επιεικέστερο Ν 4411/2016. Συνεπώς, το δευτεροβάθμιο Δικαστήριο, καταδικάζοντας τον αναιρεσείοντα μετά την ισχύ του Ν 4411/2016, υπέπεσε στην αναιρετική πλημμέλεια της υπερβάσεως εξουσίας και της μη εφαρμογής του επιεικέστερου νόμου. Περαιτέρω, εάν ο εκκαλών κατηγορούμενος εμφανισθεί κατά τη συζήτηση της εφέσεώς του και μετά την έναρξη της συζητήσεως αποχωρήσει, η δίκη συνεχίζεται και αυτός λογίζεται ότι είναι παρών και στο υπόλοιπο μέρος της συνεχισθείσης δίκης μέχρι και την έκδοση της απόφασης. Επομένως, θεωρείται ότι η απόφαση απαγγέλθηκε με παρόντα τον κατηγορούμενο, πράγμα που έχει σημασία για την έναρξη της προθεσμίας ασκήσεως του ένδικου μέσου της αναιρέσεως. Αν όμως ο κατηγορούμενος εμφανισθεί και μετά την έναρξη της συζήτησης της εφέσεως η δίκη αναβληθεί ή διακοπεί για άλλη δικάσιμο και δεν εμφανισθεί αυτός κατά τη νέα δικάσιμο, δικάζεται μεν σαν να ήταν παρών, δεν θεωρείται όμως ότι η απόφαση που θα εκδοθεί κατά τη νέα δικάσιμο απαγγέλθηκε με παρόντα τον κατηγορούμενο και έτσι η προθεσμία της αναιρέσεως αρχίζει είτε από την καταχώριση της αποφάσεως στο ειδικό βιβλίο είτε από την επίδοση αυτής στον κατηγορούμενο, αναλόγως ποια ενέργεια έλαβε χώρα αργότερα.

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.