Λ. Μαργαρίτης, Κατηγορούμενοι έχοντες ψυχική ή διανοητική διαταραχή. Ποινικό (δικονομικό) κανονιστικό πλαίσιο (ΜΕΡΟΣ Γ΄)

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 6/2020, Ιούνιος 2020

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Λάμπρου Χ. Μαργαρίτη, Καθηγητή Νομικής Σχολής ΑΠΘ η. Η δικαστική άφεση της ποινής (i) Όταν δεν υπάρχει λόγος εξαλείψεως του αξιοποίνου που απορρέει από την ύπαρξη ενός πλήρους εγκλήματος, η απειλούμενη ποινή είναι έτοιμη να επιβληθεί στη συγκεκριμένη περίπτωση. Σ’ αυτή τη φάση η έννομη τάξη παρέχει στον κατηγορούμενο μια δυνατότητα: την άφεση της ποινής . Πράγματι ο Ελληνικός Ποινικός Κώδικας περιέχει ορισμένες διατάξεις που επιτρέπουν στο δικαστήριο να μην καταγνώσει τελικά την απειλούμενη και δυνάμενη στην υπό κρίση περίπτωση να επιβληθεί ποινή. Πρόκειται για διατάξεις που τυποποιούν νομοθετικά δυνατότητες απαλλαγής από την ποινή, ή, όπως έχει καθιερωθεί να ονομάζονται, λόγους δικαστικής αφέσεως της ποινής 1 . Μια σύγκριση ανάμεσα στους λόγους εξαλείψεως του αξιοποίνου και στους λόγους δικαστικής αφέσεως της ποινής αποδίδει τις ακόλουθες μεταξύ τους διαφορές 2 : Στους πρώτους ο δικαστής έχει υποχρέωση, ενώ στους δεύτερους δυνατότητα να μην επιβάλει ποινή. Τούτο είναι συνέπεια μιας άλλης διαπιστώσεως, η οποία συνιστά και τη δεύτερη διαφορά: του ότι, δηλαδή, οι λόγοι εξαλείψεως του αξιοποίνου οριοθετούνται από το νόμο, ύστερα από μια γενική και αφηρημένη αξιολόγηση της απειλούμενης ποινής, ενώ η προς την κατεύθυνση της απαλλαγής ενεργοποίηση των λόγων δικαστικής αφέσεως της ποινής επιαφίεται στη δικαστική κρίση, η οποία διαμορφώνεται...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.