Λ. Μαργαρίτης, Κατηγορούμενοι έχοντες ψυχική ή διανοητική διαταραχή. Ποινικό (δικονομικό) κανονιστικό πλαίσιο (ΜΕΡΟΣ Δ΄)

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 7/2020, Ιούλιος 2020

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Λάμπρου Χ. Μαργαρίτη, Καθηγητή Νομικής Σχολής ΑΠΘ ( v) Η θεωρητική δικαιολόγηση αυτών των ειδικών προβλέψεων ξεκινά από τη διαπίστωση ότι ο νομοθέτης τυποποιώντας μια βλαπτική ή επικίνδυνη πράξη σε έγκλημα έχει υπόψη του το συνηθισμένο· οι απρόβλεπτες και εξαιρετικές περιπτώσεις δεν έχουν ληφθεί υπόψη, με αποτέλεσμα να γίνεται αδύνατη η σύμφωνη με τις ιδιομορφίες τους αξιολόγησή τους κατά την εφαρμογή του νόμου. Την απαραίτητη διορθωτική επέμβαση στη γενικότητα του νόμου επιτρέπουν ακριβώς οι διατάξεις που προβλέπουν δυνητική απαλλαγή από την ποινή όταν συντρέχουν ορισμένες εξαιρετικές περιστάσεις. Χαρακτηριστικό γνώρισμα, δηλαδή, αυτής της κατηγορίας είναι, όπως ειπώθηκε και παραπάνω, ο δυνητικός χαρακτήρας της απαλλαγής από την ποινή τη στιγμή που η απειλή της είχε μείνει άθικτη. Η αμέσως παραπάνω σκέψη είναι μια γενική δικαιολόγηση του θεσμού της δικαστικής αφέσεως της ποινής. Ειδικά για την καθεμιά περίπτωση χωριστά θα μπορούσαν συνοπτικά να αναφερθούν τα εξής 1 : Στο άρθρο 42 παρ. 2 ΠΚ η επιείκεια του δικαστή στηρίζεται στην ασήμαντη ή ανύπαρκτη για το έννομο αγαθό βλαπτικότητα της πράξεως (ειδικότερα περιορισμένη αντικειμενική απαξία του τελούμενου εγκλήματος), η οποία θα μπορούσε να είχε οδηγήσει το νομοθέτη και στον αποκλεισμό του αρχικού αδίκου (= στο ανέγκλητο της πράξεως), όπως έκανε με τα πταίσματα το...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.