ΓνωμΕισΑΠ 3/2008 [Ανασταλτικό αποτέλεσμα απέλασης διαταχθείσας μετά την επ’ αόριστο αναστολή εκτέλεσης της ποινής](σημ. Λ. Μαργαρίτης)

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 3/2008, Μάρτιος

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Αναφορικά με το ζήτημα της εκτέλεσης της απέλασης –διαταχθείσας μετά την επ' αόριστο αναστολή εκτέλεσης της ποινής– σε βάρος του καταδικασθέντος αλλοδαπού το Δικαστήριο δεν μπορεί να δώσει ανασταλτικό αποτέλεσμα στη διάταξή του περί απελάσεως, ενόψει της ασκήσεως ή της δηλώσεως αυτού ότι θα ασκήσει έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης που την επέβαλε, καθόσον η ειδική αυτή απέλαση είναι εκ του νόμου αμέσως εκτελεστή και η εκτέλεσή της δεν κωλύεται ακόμη και από τη μη καταβολή των δικαστικών εξόδων και της χρηματικής ποινής που τυχόν επιβλήθηκε. Η απαγόρευση του ανασταλτικού αποτελέσματος της ασκουμένης υπό του αλλοδαπού εφέσεως κατά της καταδικαστικής απόφασης στη συγκεκριμένη ειδική απέλαση δικαιολογείται από τη φύση αυτής ως μέτρου ασφαλείας, το οποίο επιβάλλει το Δικαστήριο στον καταδικασμένο αλλοδαπό όταν τον κρίνει επικίνδυνο για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια σε τέτοιο βαθμό, ώστε να επιβάλλεται η άμεση απομάκρυνσή του από τη Χώρα. Γι’ αυτό, η ειδική αυτή απέλαση δεν πρέπει να διατάσσεται σε βάρος του στις περιπτώσεις που ενθαρρύνονται καταρχήν ευνοϊκές προγνώσεις για τη συμπεριφορά του, αλλά μόνον όταν αιτιολογείται ειδικά ότι από την ατομική συμπεριφορά του προκύπτει ότι συνιστά ενεστώσα και σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη και την εθνική ασφάλεια και τηρείται η αρχή της αναλογικότητας.

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.