Ν. Βασιλειάδης, Κατηγορούμενοι έχοντες ψυχική ή διανοητική διαταραχή. Ποινικό (δικονομικό) κανονιστικό πλαίσιο (ΜΕΡΟΣ Ι΄)

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 2/2021, Φεβρουάριος 2021

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Νικόλαου Δ. Βασιλειάδη, ΔΝ, Δικηγόρου, Ειδ. Επιστήμονα Νομικής Σχολής ΑΠΘ • Στον χώρο του ακροατηρίου δεν μπορεί να αποκλειστεί η δια πληρεξουσίου εκπροσώπηση του έχοντος ψυχική ή διανοητική διαταραχή κατ’ άρθρ. 340 παρ. 3 ΚΠΔ. Υπενθυμίζεται βέβαια ότι στον νόμο ορίζεται (άρθρ. 69Α παρ. 4 ΠΚ) ότι οι προϋποθέσεις επιβολής του μέτρου βεβαιώνονται με μία τουλάχιστον πραγματογνωμοσύνη που διενεργείται αμέσως μετά τη σύλληψη και με άλλη μία τουλάχιστον πραγματογνωμοσύνη που διενεργείται όσο το δυνατό πλησιέστερα προς τη δικάσιμο , με μέριμνα του εισαγγελέα του δικαστηρίου, στο οποίο εισάγεται προς εκδίκαση η υπόθεση. Σε σχέση με το δικαίωμα για αυτοπρόσωπη εμφάνιση του ψυχικώς πάσχοντος , το ΕΔΔΑ στο πλαίσιο ερμηνείας του άρθρ. 6 παρ. 3 εδ. γ΄ σε συνδυασμό με εκείνη του άρθρ. 5 παρ. 1 ε΄ της ΕΣΔΑ έχει επισημάνει τα εξής: Στην υπόθεση Cooke κατά Αυστρίας 1 κρίθηκε ότι παραβιάστηκε το άρθρ. 6 παρ. 3 εδ. γ΄ επειδή δεν επιτράπηκε στον έχοντα ψυχική διαταραχή να εμφανιστεί και να παρακολουθήσει έστω ως παρατηρητής τη δίκη. Το δικαστήριο του Στρασβούργου με γνώμονα τη φύση του ερευνώμενου ζητήματος που ετίθετο ενώπιον του αυστριακού δικαστηρίου, που κατά βάση αφορούσε στην πραγματοποίηση μιας νέας εκτίμησης της προσωπικότητας και του χαρακτήρα του ψυχικώς πάσχοντος, συμπεριλαμβανομένης...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.