Ν. Βασιλειάδης, Κατηγορούμενοι έχοντες ψυχική ή διανοητική διαταραχή. Ποινικό (δικονομικό) κανονιστικό πλαίσιο (ΜΕΡΟΣ ΙΑ΄)

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 3/2021, Μάρτιος 2021

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Νικόλαου Δ. Βασιλειάδη, ΔΝ, Δικηγόρου, Ειδ. Επιστήμονα Νομικής Σχολής ΑΠΘ • Σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 486 ΚΠΔ , ο κατηγορούμενος μπορεί να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, η οποία τον κηρύσσει αθώο λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής κατά το άρθρο 34 του ΠΚ και επιβάλλει σε αυτόν μέτρο θεραπείας σύμφωνα με το άρθρο 69Α του ΠΚ. Επίσης, εκείνος στον οποίο έχει επιβληθεί το μέτρο θεραπείας μπορεί να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου που διατάσσει την παράταση του μέτρου, σύμφωνα με το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 70 του ΠΚ. Υπενθυμίζεται ότι, υπό το καθεστώς του προϊσχύσαντος ΚΠΔ, η δυνατότητα έφεσης στον χώρο αυτό προβλέφθηκε με το άρθρο 7 Ν 4509/2017 (ΦΕΚ Α΄ 201/22.12.2017) 1 ( προστέθηκε στον προϊσχύσαντα ΚΠΔ το άρθρο 486Α ΚΠΔ) 2 . Με τον Νέο ΚΠΔ στην αρχική του μορφή όπως άρχισε να ­ισχύει στις 1.7.2019 , απουσίαζε οποιαδήποτε πρόβλεψη σε σχέση με τη δυνατότητα των προσώπων αυτών να ασκούν έφεση 3 . Η σημερινή πρόβλεψη της παραγράφου 3 αποτελεί προσθήκη με το άρθρο 7 παρ. 45 περ. α΄ του Ν 4637/2019 4 . — Σε σχέση με την υποχρέωση για θεσμοθέτηση ενδίκων μέσων σε βάρος των αποφάσεων τούτων...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.