ΑΠ 507/2020 [Έφεση εκπρόθεσμη – Έλλειψη αιτιολογίας ως προς το νομότυπο της επίδοσης της καταδικαστικής απόφασης] (παρατ. Π. Ιωαννίδου)

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 3/2021, Μάρτιος 2021

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

ΑΠ 507/2020 E΄ Τμ. Πρόεδρος: Ι. Μαγγίνας, Αντιπρόεδρος Μέλη: Γ. Παπαηλιάδης, Ν. Φράγκου, Μ. Χατζηγεωργίου, Ζ. Κωστόγιαννη-Καλούση (Εισηγήτρια) Εισαγγελέας: Ι. Ντογιάκος, Αντεισαγγελέας Δικηγόρος: Α. Γκουτίδης Διατάξεις: άρθρα 473 [παρ. 1] , 476 [παρ. 1, 2] , 510 [παρ. 1 στοιχ. Δ΄, Η΄] ΚΠΔ Έφεση εκπρόθεσμη, Νομότυπο επίδοσης, Έλλειψη αιτιολογίας Προθεσμία ενδίκων μέσων. Απόρριψη έφεσης ως απαράδεκτης, λόγω εκπρόθεσμης άσκησης. Ερημοδικία του κατηγορουμένου κατά την έκδοση της πρωτόδικης απόφασης. Έλλειψη αιτιολογίας ως προς το νομότυπο της επίδοσης και της προθεσμία της έφεσης. Ανεπαρκής η αναφορά στο χρόνο επίδοσης της καταδικαστικής απόφασης, στο αποδεικτικό και στον τρόπο επιδόσεως. Αδύνατος ο υπολογισμός του χρόνου έναρξης της προθεσμίας έφεσης. Βάσιμος ο λόγος αναίρεσης. Αναιρεί και παραπέμπει για νέα συζήτηση. […] Κατά τη διάταξη του άρθρου 473 παρ. 1 ΚΠΔ, η προθεσμία για την άσκηση των ενδίκων μέσων είναι δέκα ημέρες από τη δημοσίευση της απόφασης. Αν ο δικαιούμενος δεν είναι παρών κατά την απαγγελία της απόφασης η πιο πάνω προθεσμία είναι επίσης δεκαήμερη, εκτός αν αυτός διαμένει στην αλλοδαπή ή είναι άγνωστη η διαμονή του, οπότε η προθεσμία είναι τριάντα ημέρες και αρχίζει σε κάθε περίπτωση από την επίδοση της απόφασης. Τέλος, κατά τις διατάξεις του άρθρου 476 παρ. 1 και 2 του ΚΠΔ, το...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.