ΕΔΔΑ, Υπόθεση Nerattini κατά Ελλάδας Απόφαση της 18.12.2008 [Αναγκαιότητα επιβολής προσωρινής κράτησης - Τεκμήριο αθωότητας](βλ. ΣυμβΠλημΣάμου 5/2008 και 49/2007, σελ. 293 και 295)

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 3/2009, Μάρτιος

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Το Δικαστήριο κρίνει ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 6 παρ. 2 της ΕΣΔΑ (τεκμήριο αθωότητας), δεδομένου ότι η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Σάμου που απέρριψε αίτηση του προσφεύγοντος για άρση της προσωρινής του κράτησης απηχούσε την άποψη ότι αυτός ήταν ένοχος υπεξαίρεσης αρχαιοτήτων, αδικήματος για το οποίο δεν είχε ακόμη τυπικά κατηγορηθεί κατά την οικεία περίοδο. Σημειωτέον ότι για το αδίκημα αυτό ασκήθηκε συμπληρωματική ποινική δίωξη έξι μήνες αργότερα από την έκδοση της ως άνω απόφασης. Περαιτέρω, το Δικαστήριο κρίνει ότι υπήρξε παραβίαση και του άρθρου 5 παρ. 3 της Σύμβασης, δεδομένου ότι η προσωρινή κράτηση του προσφεύγοντος δεν ήταν εύλογη και αιτιολογημένη. Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο αποδέχεται ότι οι υπόνοιες σε βάρος του προσφεύγοντος για τη διάπραξη αδικήματος σχετικά με ναρκωτικά μπορούσαν αρχικώς να δικαιολογήσουν την προσωρινή του κράτηση, δεν ήταν όμως δυνατόν να συνιστούν ένα επαρκές αιτιολογικό έρεισμα για τη διατήρησή του υπό κράτηση καθ' όλη την εξεταζόμενη χρονική περίοδο. Επίσης, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών δεν παρείχε εξηγήσεις για ποιο λόγο εναλλακτικά μέσα δεν θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν την παρουσία του προσφεύγοντος στη δίκη, ούτε και γιατί, σε περίπτωση που ο προσφεύγων είχε απολυθεί προσωρινώς, η δίκη του δεν θα είχε ακολουθήσει την προβλεπόμενη κατάλληλη πορεία.Υπόθεση Nerattini κατά Ελλάδας Προσφυγή...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.