Γρ. Τσόλιας, Η ποινική αντιμετώπιση του τοξικομανούς δράστη σύμφωνα με τη νομολογία του Αρείου Πάγου και συναφείς προβληματισμοί* - (Ανάμεσα στους οποίους και κάποιοι για την έννοια των «αυτοτελών ισχυρισμών»)

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 4/2009, Απρίλιος

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΣΟΛΙΑ, Δικηγόρου, ΜΔ Ποινικών Επιστημών Ι. Ορολογία Ήδη, από τον τίτλο της εισήγησης, υιοθετείται –κατ’ αρχήν– ο όρος «τοξικομανής» για τα πρόσωπα, τα οποία είναι σωματικά και ψυχικά εξαρτημένα από τις ναρκωτικές-τοξικές ουσίες και είτε υπό την επήρεια είτε από την έλλειψη αυτών, τελούν αξιόποινες πράξεις. Στην καθημερινότητα, ένα τμήμα της κοινωνίας μας, αντιμετωπίζει απαξιωτικά τους τοξικομανείς, συνήθως ως περιθωριακά άτομα και ως εστίες εγκληματικότητας, έχοντας όμως κατά νουν, μια συγκεκριμένη εικόνα του τοξικομανούς, ένα «στερεότυπο». Σε αυτό το πλαίσιο, η χρήση του συγκεκριμένου όρου «τοξικομανής» είναι λιγότερο στιγματιστικός από αυτούς που στην πράξη χρησιμοποιούνται για να χαρακτηρίσουν τους ανθρώπους αυτούς [1] . Ο νομοθέτης, προσπάθησε αντίστοιχα στα κείμενα του νόμου, την κοινωνική απαξία που διακρίνει κανείς στους όρους με τους οποίους χαρακτηρίζονται οι τοξικομανείς, να την μετριάσει εισάγοντας όρους με μικρότερη στιγματιστική και απαξιωτική λειτουργία. Εξίσου στιγματιστική και εσφαλμένη είναι και η στερεότυπη εικόνα που έχει τμήμα της κοινωνίας μας, αλλά και συμμετέχοντες στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης, σχετικά με τους τοξικομανείς. Η εικόνα που έχουν οι περισσότεροι στο μυαλό τους, είναι αυτή ενός εξαθλιωμένου, βρώμικου, αδύνατου, χωρίς δόντια, σε μια μόνιμη κατάσταση υπνηλίας και αδυναμίας να εργασθεί, να βαδίσει, να λειτουργήσει, ατόμου, όπως θα δούμε αναλυτικά κατωτέρω. Η...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.