Συνήγορος του Πολίτη: Ειδική Έκθεση αριθ. πρωτ. 369/07/2/2008 [Προϋποθέσεις χορήγησης τακτικών αδειών - Αιτιολογία απορριπτικών αποφάσεων Πειθαρχικών Συμβουλίων](παρατ. Κ. Κοσμάτος)

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 6-7/2009, Ιούνιος-Ιούλιος

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Οι απορριπτικές αποφάσεις για τη χορήγηση τακτικών αδειών σε κρατούμενους δεν λαμβάνονται αποκλειστικά με τα κριτήρια του Σωφρονιστικού Κώδικα, αφού συνεκτιμώνται η βαρύτητα του εγκλήματος και το ύψος της ποινής, ανεπίκαιρα δεδομένα, το εναπομείναν προς έκτιση υπόλοιπο ποινής, ο χρόνος παραμονής σε ορισμένη φυλακή και η αποδοχή του εγκλήματος· περαιτέρω δεν διαθέτουν την απαιτούμενη ειδική αιτιολογία ενώ το σκεπτικό τους δεν είναι εξατομικευμένο. Ο Συνήγορος του Πολίτη προτείνει τη συγκεκριμενοποίηση των ουσιαστικών κριτηρίων του νόμου και τη διαμόρφωση συγκεκριμένων δεικτών που θα λαμβάνονται υπόψη από τα Πειθαρχικά Συμβούλια, τη διασαφήνιση των δεδομένων που δεν μπορούν να λαμβάνονται υπόψη, την αλληλοενημέρωση των καταστημάτων κράτησης, τον ορισμό συγκεκριμένων παραμέτρων αιτιολόγησης των αποφάσεων και τον δειγματοληπτικό έλεγχο απορριπτικών αποφάσεων.Ειδική Έκθεση (αριθ. πρωτ. 369/07/2/1.8.2008) Τακτικές άδειες κρατουμένων Βοηθός Συνήγορος Α. Τάκης Εισηγητής Ε. Φυτράκης, Ειδ. Επιστήμονας Διατάξεις: άρθρα 54, 55, 70 Ν 2776/1999, 13, 17 [παρ. 2] Ν 2690/1999 Από την αρχή ήδη της δεκαετούς λειτουργίας του (Οκτώβριος 1998) αλλά και με ολοένα αυξανόμενο ρυθμό τα τελευταία χρόνια, ο Συνήγορος του Πολίτη (ΣτΠ) δέχεται και εξετάζει σημαντικό αριθμό αναφορών από πρόσωπα (έλληνες πολίτες ή αλλοδαπούς) που τελούν σε κράτηση σε σωφρονιστικά καταστήματα, με αντικείμενο διάφορα προβλήματα που ανακύπτουν κατά τη διαδικασία χορήγησης σε αυτούς...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.