ΔΕΚ, Υπόθεση C-297/2007 Απόφαση της 11.12.2008 [Σύμβαση Εφαρμογής της Συμφωνίας του Σένγκεν - Ερήμην καταδικαστικές αποφάσεις](παρατ. Α.-Ι. Καργόπουλος)

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 7/2010, Ιούλιος

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Δεδομένου ότι το άρθρο 54 της Σύμβασης Εφαρμογής της Συμφωνίας του Σένγκεν (ΣΕΣΣ) δεν προβλέπει ότι ο ενδιαφερόμενος πρέπει οπωσδήποτε να δικάζεται στο έδαφος των συμβαλλόμενων μερών, η διάταξη αυτή, σκοπός της οποίας είναι η προστασία του αμετάκλητα καταδικασθέντος από νέα δίωξη για τα ίδια πραγματικά περιστατικά, δεν μπορεί να ερμηνευθεί κατά τρόπο ώστε τα άρθρα 54-58 της ΣΕΣΣ να μη μπορούν ποτέ να εφαρμόζονται σε όσους έχουν δικασθεί από συμβαλλόμενο μέρος που ασκεί τη δικαιοδοσία του εκτός του γεωγραφικού πεδίου που καλύπτεται από την εν λόγω Σύμβαση. Περαιτέρω, οι ερήμην αποφάσεις δεν αποκλείονται από το πεδίο εφαρμογής της διάταξης αυτής, αφού η πρωταρχική προϋπόθεση εφαρμογής της είναι μόνον η έκδοση αμετάκλητης απόφασης από ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη. Το Δικαστήριο έκρινε ότι η αρχή ne bis in idem, την οποία κατοχυρώνει το άρθρο 54 ΣΕΣΣ, έχει εφαρμογή στην ποινική διαδικασία που έχει κινηθεί σε συμβαλλόμενο κράτος για πραγματικά περιστατικά για τα οποία ο κατηγορούμενος έχει ήδη καταδικασθεί αμετάκλητα σε άλλο συμβαλλόμενο κράτος, έστω και αν, σύμφωνα με τη νομοθεσία του συμβαλλόμενου μέρους που επέβαλε την καταδίκη, η ποινή που του επιβλήθηκε ουδέποτε κατέστη δυνατόν να εκτιθεί άμεσα, λόγω δικονομικών ιδιαιτεροτήτων όπως αυτές τις οποίες αφορά η υπόθεση της κύριας δίκης.

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.