Βιβλιοπαρουσιάσεις - Βιβλιοκρισίες: «Απαγορευμένη αναλογία και επιτρεπτή ερμηνεία του ποινικού νόμου - Μία συμβολή στην μεθοδολογία του ποινικού δικαίου» του Κωνσταντίνου Τσίνα (παρουσίαση Μ. Καράσης)

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 11/2011, Νοέμβριος

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

«Απαγορευμένη αναλογία και επιτρεπτή ερμηνεία του ποινικού νόμου - Μία συμβολή στην μεθοδολογία του ποινικού δικαίου» Κωνσταντίνου Τσίνα Εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα, 2010, σελ. ΧΧ + 605 Παρουσίαση: Μαριάνος Δ. Καράσης, Ομ. Καθηγητής Νομικής ΑΠΘ - Αντεπ. Μέλος Ακαδημίας Αθηνών «Ερμηνεία και αναλογία στο Ποινικό δίκαιο» 1. Εισαγωγή Η οριοθέτηση ερμηνείας και αναλογίας είναι ένα από τα καίρια θέματα της μεθοδολογίας του δικαίου. Οι απόψεις διίστανται. Άλλοι ταυτίζουν τις έννοιες, άλλοι τις διακρίνουν αλλά όχι πάντοτε με το ίδιο κριτήριο, και άλλοι τις οριοθετούν διαφορετικά σε κάθε κλάδο δικαίου. Τι από όλα αυτά ισχύει; Το πρόβλημα επανέρχεται με την προκείμενη πρόσφατη μονογραφία του κ. Κωνσταντίνου Τσίνα, που αντιμετωπίζει το θέμα στα πλαίσια του ποινικού δικαίου. Πρόκειται για ένα έργο σημαντικό, το οποίο βαθμολογήθηκε δικαίως με άριστα από το Τμήμα Νομικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου υποβλήθηκε ως διδακτορική διατριβή. Η έρευνα διεξάγεται με βάση μια ορισμένη θεωρία, τη θεωρία των γλωσσικών ενεργημάτων του Austin στα πλαίσια της γενικότερης γλωσσοαναλυτικής μεθόδου, με τρόπο υποδειγματικό: συστηματικό και απροκατάληπτο μέσω ενός δημιουργικού (και συχνά συναρπαστικού) διαλόγου με πολυάριθμες τάσεις, απόψεις και θεωρίες από την αλλοδαπή (ηπειρωτική και αγγλοσαξωνική) και την ημεδαπή βιβλιογραφία, και καταλήγει με τη διατύπωση μιας πρωτότυπης απόψεως για τη ζητούμενη...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.