ΣυμβΠλημΣπαρτ 7/2010 [Μη εξακολούθηση προσωρινής κράτησης τοξικομανών - Πλημμεληματικός χαρακτήρας πράξεων - Υποτροπή](παρατ. Γ. Ναζίρης)

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 2/2011, Φεβρουάριος

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Το Συμβούλιο αποφαίνεται να μην εξακολουθήσει πέραν του εξαμήνου η προσωρινή κράτηση των κατηγορουμένων, αντικαθιστά δε την επιβληθείσα σε αυτούς προσωρινή κράτηση με περιοριστικούς όρους. Συγκεκριμένα, ο ποινικός χαρακτήρας των πράξεων που τέλεσε ο πρώτος κατηγορούμενος (αγορά, κατοχή και μεταφορά ναρκωτικών) κρίνεται βάσει της απειλούμενης ποινής, με αποτέλεσμα, αφού αυτός έχει κριθεί ως εξαρτημένος χρήστης, οι πράξεις του να φέρουν τον χαρακτήρα πλημμελήματος, γεγονός που δεν επιτρέπει την επιβολή προσωρινής κράτησης. Περαιτέρω, η δεύτερη κατηγορούμενη διώκεται για τις ίδιες ως άνω πράξεις με την επιβαρυντική περίστασης της υποτροπής, πράξεις που εν προκειμένω φέρουν κακουργηματικό χαρακτήρα. Το παρόν Συμβούλιο κρίνει ορθότερο, κατά πλειοψηφία, να μη ληφθεί υπόψη η προβλεπόμενη στο άρθρο 23 Ν 3459/2006 επιβαρυντική περίσταση της υποτροπής, αφού ναι μεν η κατηγορουμένη καταδικάσθηκε αμετάκλητα σε συνολική ποινή φυλάκισης επτά μηνών για τα αδικήματα της αγοράς, κατοχής και χρήσης ναρκωτικών ουσιών για δική της αποκλειστικά χρήση –απόφαση που δημοσιεύθηκε εντός της προηγούμενης πενταετίας σε σχέση με τις νέες πράξεις που τελέστηκαν από αυτήν–, όμως η μικρή απαξία των προηγούμενων πράξεών της σε συνδυασμό και με το ότι αυτές τελέσθηκαν για να ικανοποιήσουν αποκλειστικά τις δικές της ανάγκες δεν δικαιολογεί για τις νέες αυτές πράξεις την επίταση της ποινής λόγω υποτροπής (οι οποίες πράξεις θα χαρακτηρίζονταν ως πλημμελήματα λόγω του ότι τελέσθηκαν από εξαρτημένο άτομο), αφού είναι προφανής στην περίπτωση αυτή η δυσαναλογία ποινής και ενοχής κατά παράβαση της συνταγματικώς κατοχυρωμένης αρχής της αναλογικότητας.

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.