ΑΠ 298/2010 [Αυτοτελείς ισχυρισμοί - Ενάσκηση δικαιώματος ή εκπλήρωση καθήκοντος - Κατάσταση ανάγκης](παρατ. Κ. Βαθιώτης)

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 3/2011, Μάρτιος

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Το δικαστήριο της ουσίας αιτιολογημένα απέρριψε τους αυτοτελείς ισχυρισμούς περί αμύνης, περί υπερβάσεως αμύνης λόγω φόβου ή ταραχής, περί ενάσκησης δικαιώματος ή εκπλήρωσης καθήκοντος, καθώς και περί καταστάσεως ανάγκης που αποκλείει τον καταλογισμό, διατυπωθέντων εκ μέρους του κατηγορουμένου, ο οποίος υποστήριξε ότι απηύθυνε εξυβριστικές και απειλητικές φράσεις προς τον μηνυτή, προκειμένου αυτός να σταματήσει να εκτελεί εργασίες κοπής πέτρας τις οποίες θεώρησε βλαπτικές για την οικογένειά του· εκ περισσού διέλαβε το δικαστήριο αιτιολογία και για την απόρριψη του ισχυρισμού περί ελλείψεως υπαιτιότητας, παρότι αυτός δεν συνιστά αυτοτελή ισχυρισμό, αλλά αρνητικό της κατηγορίας. Ακόμη κι αν η σκόνη από την κοπή της πέτρας κατευθυνόταν προς την σύζυγο και το τέκνο του κατηγορουμένου, η ενέργειά του (εξύβριση, απειλή) δεν συνιστά άμυνα, διότι με αυτήν δεν αποτρέπει την εναντίον του επίθεση, αλλ’ απλώς προσβάλλει τον μηνυτή, γεγονός που δεν έχει προφανώς το αποτέλεσμα απόκρουσης επίθεσης.Πρόεδρος Θ. Γκοΐνη, Αντιπρόεδρος Μέλη Κ. Φράγκος, Ι. Παπαδόπουλος (Εισηγητής), Ι. Γιαννακόπουλος, Α. Ξένος Εισαγγελέας Α. Κατσιρώδης, Αντεισαγγελέας Δικηγόρος Φ. Τζιλίνη Διατάξεις: άρθρα 20, 22, 23, 32, 333, 361 ΠΚ, 170 [παρ. 2], 510 [παρ. 1 στοιχ. Β΄, Δ΄, Ε΄] ΚΠΔ Η καταδικαστική απόφαση έχει την από τις διατάξεις των άρθρων 93 παρ. 3 του Συντ. και 139 του...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.