ΣυμβΠλημΔραμ 4/2010 [Μερική άρση δέσμευσης τραπεζικού λογαριασμού - Αρχή αναλογικότητας](βλ. σχετική μελέτη Σ. Μπαλτά, σελ. 353)

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 3/2011, Μάρτιος

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Ο τραπεζικός λογαριασμός δεν είναι ένα ενιαίο περιουσιακό στοιχείο, ώστε να υπόκειται σε μονοσήμαντη αξιολόγηση ως «καθαρό» ή «βρόμικο». Έτσι, αν εντοπιστεί το επιλήψιμο μέρος του λογαριασμού (ίσης αξίας προς εκείνη η οποία είναι κρίσιμη σύμφωνα με την αποδιδόμενη στον κατηγορούμενο πράξη), είναι δυνατόν και πρέπει, εφόσον επιλεγεί το συγκεκριμένο μέτρο, να δεσμευτεί μόνον αυτό. Γίνεται εν μέρει δεκτή ως ουσιαστικά βάσιμη η κρινόμενη αίτηση και διατάσσεται η μερική άρση της δέσμευσης του τηρούμενου τραπεζικού λογαριασμού με συνδικαιούχους τους αιτούντες, που επιβλήθηκε με απόφαση του Προέδρου της «Επιτροπής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας», περιορίζεται δε η εν λόγω δέσμευση στο ύψος των 48.000 ευρώ και αποδεσμεύεται ο λογαριασμός κατά το επιπλέον ποσό (ως προς το δικαίωμα διαχείρισης ή και εκταμίευσης). Με τον τρόπο αυτό τηρούνται κατά το αναγκαίο μέτρο οι υποχρεώσεις συμμόρφωσης προς την αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 Συντ.) ως προς τον περιορισμό του ατομικού δικαιώματος της ιδιοκτησίας (άρθρο 17 Συντ.), καθόσον οι πράξεις διαχείρισης (και η εκταμίευση) στο υπόλοιπο τμήμα του λογαριασμού (πέραν των 48.000 ευρώ) καθίστανται επιτρεπτές για τους συνδικαιούχους, ενώ ταυτόχρονα ικανοποιούνται οι ανάγκες της ανάκρισης και οι σκοποί της δέσμευσης του Ν 3691/2008 γενικότερα (αντιθ. εισαγγ. προτ).Πρόεδρος Μ. Κακαμανούδης...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.