ΣυμβΕφΑιγαίου 239/2010 [Άρση απαγόρευσης - Αυτοπρόσωπη εμφάνιση κατηγορουμένου ενώπιον του Συμβουλίου(βλ. σχετικό άρθρο Λ. Μαργαρίτη, σελ. 593)

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 5/2011, Μάιος

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Για την έκδοση από τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών διάταξης που απαγορεύει την έξοδο από τη χώρα, απαιτείται αφενός μεν να έχει ασκηθεί κατά του κατηγορουμένου ποινική δίωξη για κακούργημα (ή για ορισμένα πλημμελήματα για τα οποία διεξάγεται κύρια ανάκριση), αφετέρου δε να επιβάλλουν τη λήψη του μέτρου λόγοι ασφαλείας ή δημοσίου συμφέροντος, χωρίς να απαιτούνται αποχρώσες ενδείξεις ενοχής, αρκεί οι υπάρχουσες να κρίνονται ως σημαντικές για την αιτιολόγηση της επιβολής της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Εξάλλου, για τον σχηματισμό της κρίσης σχετικά με την πρόθεση του κατηγορουμένου, εξερχόμενος από τη χώρα να μην επανέλθει στην Ελλάδα, δεν απαιτείται η πρόθεση αυτή να είναι επιβεβαιωμένη ή σφόδρα πιθανολογούμενη, όπως συμβαίνει όταν το μέτρο αυτό επιβάλλεται από τον Ανακριτή, αλλά αρκεί σοβαρή απλώς πιθανολόγηση για την πρόθεσή του αυτή, η οποία (πρόθεση) συνάπτεται αναγκαστικά με τη βαρύτητα του εγκλήματος, την απειλούμενη από το νόμο ποινή και κυρίως τη βαρύτητα των ενδείξεων που προέκυψαν σε βάρος του κατηγορουμένου, οι οποίες όμως δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμη κατά το στάδιο της ανάκρισης. Απορρίπτεται η προσφυγή κατά του βουλεύματος, το οποίο επικύρωσε την επιβληθείσα απαγόρευση εξόδου σε βάρος του προσφεύγοντος-κατηγορουμένου για τις πράξεις της παθητικής δωροδοκίας από δημόσιο υπάλληλο κατ' εξακολούθηση, από την οποία η ελάττωση της δημόσιας περιουσίας είναι ανώτερη των 73.000 ευρώ και το όφελος που πέτυχε ή επεδίωξε ο δράστης υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 150.000 ευρώ, το δε αδίκημα στρέφεται κατά ΝΠΔΔ, καθώς οι σε βάρος του ενδείξεις για τις παραπάνω πράξεις είναι σημαντικές, ενώ επιπλέον συντρέχει πιθανή διαφυγή του στο εξωτερικό, ενόψει των ενδεχομένων σε βάρος του συνεπειών. Περαιτέρω, απορριπτέα τυγχάνουν και τα αιτήματα του προσφεύγοντος περί: α) αυτοπρόσωπης εμφάνισής του ενώπιον του Συμβουλίου προς υποστήριξη της κρινόμενης προσφυγής του, δεδομένου ότι δεν προβλέπεται από το νόμο τέτοιο δικαίωμα και β) γνώσης της εισαγγελικής πρότασης, αφού το εν λόγω δικαίωμα ασκείται μόνον εφόσον ο Εισαγγελέας πρόκειται να εισαγάγει πρόταση στο αρμόδιο Συμβούλιο επί της ουσίας της υπόθεσης.

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.