ΣυμβΕφΠειρ 48/2010 [Υπεξαίρεση κατ’ εξακολούθηση αντικειμένου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας από διαχειριστή ξένης περιουσίας](παρατ. Δ. Βραχάτης)

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 6/2011, Ιούνιος

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €130.00
ΝΠ €190.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Δεν γίνεται κατηγορία κατά του κατηγορουμένου για κατ’ εξακολούθηση υπεξαίρεση αντικειμένου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας που του το είχαν εμπιστευθεί λόγω της ιδιότητάς του ως διαχειριστή ξένης περιουσίας. Συγκεκριμένα, ουδέν έγγραφο προσκομίσθηκε που να αποδεικνύει τη φύση της επικαλούμενης από τη μηνύτρια συμφωνίας· αντιθέτως ο εκκαλών προσκόμισε ιδιωτικό έγγραφο με το οποίο ενισχύονται οι ισχυρισμοί του, ότι δηλ. από 1.2.2005 τουλάχιστον προμηθευόταν εισιτήρια όχι ως διαχειριστής της μηνύτριας εταιρίας προκειμένου να τα πωλήσει για λογαριασμό της σε τρίτους και να της αποδώσει το αντίτιμο, αλλά επί πιστώσει και κατά κυριότητα για λογαριασμό της δικής του εταιρίας, κατόπιν παραγγελίας (excharge order), προκειμένου να τα μεταπωλήσει σε διάφορους πελάτες για λογαριασμό της εταιρίας του, η έκδοση δε τιμολογίου προμήθειας εκ μέρους της μηνύτριας γινόταν προκειμένου η τελευταία να λάβει ένα μέρος της προμήθειας που παρείχε η εκδούσα το εισιτήριο αεροπορική εταιρία. Πρόκειται ουσιαστικώς για μία αστική διαφορά ανάμεσα στους διαδίκους, που δεν στοιχειοθετεί αντικειμενικά το έγκλημα της υπεξαίρεσης, αφού δεν πρόκειται για ιδιοποίηση ξένου προς τον κατηγορούμενο κινητού πράγματος, ως διαχειριστή της περιουσίας της μηνύτριας εταιρίας που ενεργούσε διαχείριση, δηλαδή όχι απλώς υλικές αλλά νομικές πράξεις με εξουσία αντιπροσωπεύσεως της εντολέως του και δυνατότητα αναπτύξεως πρωτοβουλίας και λήψεως αποφάσεως με κίνδυνο και ευθύνη αυτής.

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.