ΑΠ 931/2011 [Επιτυχής ολοκλήρωση εγκεκριμένου θεραπευτικού προγράμματος ως ελαφρυντική περίσταση - Ποινικό μητρώο](παρατ. Ν. Παρασκευόπουλος)

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 7/2011, Ιούλιος

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Σε περίπτωση ολοκλήρωσης του εγκεκριμένου σύμφωνα με το νόμο θεραπευτικού προγράμματος συντήρησης και απεξάρτησης από εκείνον που έχει διαπράξει έγκλημα του άρθρου 20 του Ν 3459/2006, όπως και έγκλημα που φέρεται ότι τελέσθηκε για να διευκολυνθεί η χρήση ναρκωτικών ουσιών, εφόσον τα εγκλήματα αυτά έχουν τελεσθεί από πρόσωπο που απέκτησε την έξη της χρήσης ναρκωτικών ουσιών και δεν μπορεί να την αποβάλει με τις δικές του δυνάμεις, επιτρέπεται να του αναγνωρισθεί ως ελαφρυντική περίσταση αυτή η ολοκλήρωση του εγκεκριμένου θεραπευτικού προγράμματος ώστε να επιβληθεί μειωμένη ποινή. Αντιθέτως, τα ανωτέρω δεν έχουν εφαρμογή στην περίπτωση τέλεσης από αυτόν που ολοκλήρωσε επιτυχώς τέτοιο θεραπευτικό πρόγραμμα κάποιου από τα εγκλήματα που προβλέπονται στο εδ. δ΄ της παρ. 1 του άρθρου 31 Ν 3459/2006, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και αυτό της ληστείας, που προβλέπεται και τιμωρείται από το άρθρο 380 ΠΚ. Ως εκ τούτου, εν προκειμένω δεν αναγνωρίζεται υπέρ του αναιρεσείοντος ως ελαφρυντική περίσταση κατά την επιμέτρηση της ποινής η επιτυχής ολοκλήρωση του εγκεκριμένου θεραπευτικού προγράμματος, λόγω μη συνδρομής στο πρόσωπό του των απαραίτητων προϋποθέσεων ως προς το τελεσθέν έγκλημα, δεδομένου ότι αυτός κρίθηκε ένοχος για το αδίκημα της ληστείας. Περαιτέρω, η απαγόρευση του άρθρου 577 παρ. 2 ΚΠΔ δεν εμποδίζει τον ίδιο τον κατηγορούμενο να ζητήσει την ανάγνωση του ποινικού του μητρώου προκειμένου να αξιοποιήσει υπέρ αυτού επικαλούμενη ανυπαρξία καταδίκης του για άλλη αξιόποινη πράξη και να ζητήσει την αναγνώριση ελαφρυντικής περίστασης, καθόσον στην περίπτωση αυτή η προστατευτική για την υπεράσπισή του λειτουργία της εν λόγω διάταξης κάμπτεται.

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.