ΑΠ 1112/2011 [Αντιπρόεδρος ΔΣ ανώνυμης εταιρίας - Στοιχεία κλητηρίου θεσπίσματος για έκδοση και αποδοχή εικονικών φορολογικών στοιχείων] (παρατ. Σ. Μπαλτάς)

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 7/2012, Ιούλιος

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Ορθή και αιτιολογημένη καταδίκη των αναιρεσειόντων για έκδοση και αποδοχή εικονικών φορολογικών στοιχείων. Συγκεκριμένα οι κατηγορούμενοι ενήργησαν ο πρώτος ως διευθύνων σύμβουλος και ο δεύτερος ως αντιπρόεδρος ανώνυμης εταιρίας, με τις ιδιότητές τους δε αυτές αφενός μεν εξέδωσαν 35 εικονικά τιμολόγια, αφετέρου δε ζήτησαν, έλαβαν και καταχώρησαν στα βιβλία της επιχείρησης 42 εικονικά τιμολόγια, εκδόσεως μιας μονοπρόσωπης ΕΠΕ, εν γνώσει και στις δύο περιπτώσεις της εικονικότητάς τους. Η ιδιότητα του αντιπροέδρου του ΔΣ της ανώνυμης εταιρίας υπό την οποία ενεργούσε ο δεύτερος κατηγορούμενος εξομοιώνεται με εκείνη του προέδρου του ΔΣ ανώνυμης εταιρίας που αναφέρεται στο άρθρο 20 παρ. 1α΄ του Ν 2523/1997, όταν αυτός ασκεί αντί του προέδρου τα καθήκοντά του. Από την ανωτέρω διάταξη συνάγεται ότι η έννοια του νομίμου εκπροσώπου αποδίδει πλήρως τις ιδιότητες που αναλυτικά περιγράφει αυτή, προκειμένου να προσδιορίσει τον αυτουργό του αδικήματος της φοροδιαφυγής όταν πρόκειται για ανώνυμη εταιρία και, επομένως, το οικείο κλητήριο θέσπισμα δεν πάσχει ακυρότητας. Ούτε όμως από την αποδιδόμενη στο δεύτερο σκέλος του κατηγορητηρίου αξιόποινη πράξη της αποδοχής των 42 εικονικών τιμολογίων δημιουργείται ασάφεια ή αοριστία ως προς το πρόσωπο του εκδότη αυτών, αφού από τη συνολική διατύπωσή του σαφώς προκύπτει ότι εκδότρια των τιμολογίων αυτών ήταν η μονοπρόσωπη ΕΠΕ, από ατελή όμως διατύπωση, χωρίς να δημιουργείται ασάφεια, γίνεται αναφορά της στο πρώτο σκέλος του κατηγορητηρίου, αν και το τελευταίο δεν συνιστά αναγκαίο στοιχείο προσδιορισμού της κατηγορίας όταν πρόκειται για αποδοχή εικονικών φορολογικών στοιχείων, καθόσον το καθοριστικό στοιχείο στην περίπτωση αυτή είναι ο αποδέκτης τους, ο οποίος και σαφώς προσδιορίζεται στο κλητήριο θέσπισμα.

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.