Δ. Γιαννουλόπουλος, Προτάσεις νομοθετικής μεταρρύθμισης της αστυνομικής προανάκρισης (όπως προκύπτουν από τη συγκριτική μελέτη των δικαιωμάτων του κατηγορουμένου κατά την αστυνομική προανάκριση στη Γαλλία)

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 4/2013, Απρίλιος

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ, Λέκτορα Ποινικού Δικαίου και Συγκριτικής Ποινικής Δικονομίας, Αναπληρωτή Διευθυντή Criminal Justice Research Centre, Brunel Law School, Λονδίνο, Διδάκτορα Σχολής Συγκριτικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Πάνθεον-Σορβόννη (Παρίσι I) Ι. Εισαγωγή Από τις αρχές της δεκαετίας του 90 και έως σήμερα, ο θεσμός της αστυνομικής προανάκρισης στη Γαλλία έχει αποτελέσει αντικείμενο οξείας ιδεολογικής αντιπαράθεσης μεταξύ της αστυνομίας και των Εισαγγελικών αρχών, από τη μία πλευρά, του δικηγορικού σώματος και σημαντικού μέρους της γαλλικής ποινικοδικονομικής θεωρίας, από την άλλη, αλλά και σε επίπεδο πολιτικής, με τις εκάστοτε κυβερνήσεις των Σοσιαλιστών και της Δεξιάς να αντιμετωπίζουν το θέμα των δικαιωμάτων του υπόπτου κατά την αστυνομική προανάκριση ως προνομιακό πεδίο διαφοροποιήσεων αντεγκληματικής πολιτικής ικανών να δημιουργήσουν πόλωση, αποσκοπώντας στα ανάλογα εκλογικά οφέλη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι νομοθετικές παλινωδίες του 1993, όταν η κυβέρνηση των Σοσιαλιστών εισήγαγε, τον Ιανουάριο της χρονιάς εκείνης, σημαντικές μεταρρυθμίσεις με σκοπό την ενίσχυση της θέσης του υπόπτου κατά την αστυνομική προανάκριση [1] , για να έρθει λίγους μήνες αργότερα μία νέα κυβέρνηση της Δεξιάς και να αποσύρει τις σημαντικότερες από αυτές [2] . Ακόμη και έτσι, οι αλλαγές οι οποίες επετεύχθησαν το 1993 υπήρξαν αρκετά τολμηρές για ένα καθεστώς αστυνομικής προανάκρισης το οποίο παραδοσιακά αντιμετώπιζε με καχυποψία την προοπτική ενδυνάμωσης των...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.