ΑΠ 1042/2013 [Έφεση Εισαγγελέα κατά καταδικαστικής απόφασης Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου - Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών/Εφετών] (παρατ. Β. Αδάμπας) (βλ. άρθρο Λ. Μαργαρίτη, σελ. 49)

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 1/2014, Ιανουάριος

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Όπου ο ΚΠΔ χορηγεί το ένδικο μέσο της έφεσης στον εισαγγελέα, χωρίς ειδικότερο προσδιορισμό, ως τοιούτος νοείται ο εισαγγελέας του δικαστηρίου το οποίο δίκασε την υπόθεση. Έτσι με το άρθρο 489 ΚΠΔ παρέχεται δικαίωμα στον εισαγγελέα του δικαστηρίου που δίκασε την υπόθεση (εισαγγελέα πλημμελειοδικών) να ασκήσει έφεση κατά της καταδικαστικής αποφάσεως μόνο υπό τις διαγραφόμενες στην ίδια διάταξη προϋποθέσεις εκκλητού και με σημείο αναφοράς το ύψος της ποινής και τις τυχόν συνέπειες αυτής. Εξάλλου όπου ο νομοθέτης θέλησε να χορηγήσει το ένδικο μέσο και σε ανώτερο εισαγγελέα εκφράσθηκε ρητά και συγκεκριμένα. Τούτο –μεταξύ άλλων– συμβαίνει στη διάταξη του άρθρου 490 παρ. 2 ΚΠΔ όπου αναφέρεται ότι ο εισαγγελέας εφετών μπορεί να προσβάλει με έφεση πάσα καταδικαστική απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου είτε υπέρ είτε εναντίον εκείνου που καταδικάσθηκε. Περαιτέρω, είναι καταδικαστική και όχι αθωωτική η απόφαση διά της οποίας το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, κατ' επιτρεπτή μεταβολή της κατηγορίας, τον παραπεμφθέντα ενώπιόν του για ανθρωποκτονία από πρόθεση κηρύσσει ένοχο θανατηφόρου σωματικής βλάβης και του επιβάλλει για την πράξη αυτή ποινή.ΑΠ 1042/2013* Ε΄ Τμ. Πρόεδρος Χ. Δημάδης, Αντιπρόεδρος Μέλη Β. Κυτέα (Εισηγήτρια), Ν. Κωνσταντόπουλος, Α. Βασιλακοπούλου-Κατσαβριά, Δ. Λεοντάρη-Μπουρνάκα Εισαγγελέας Ε. Παντιώρας, Αντεισαγγελέας Δικηγόροι Α. Φούσας, Σ. Ζαβάκος Διατάξεις: άρθρα 8 [παρ. 4], 486 [παρ....

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.