ΣυμβΠλημΑθ 2620/2014 [Προϋποθέσεις άρσης τηλεφωνικού απορρήτου - Συναφή εγκλήματα - Χωρισμός δικογραφιών - Ακυρότητα πράξεων προδικασίας]

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 11/2014, Νοέμβριος

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Γίνονται δεκτές οι αιτήσεις των κατηγορουμένων και ακυρώνεται ως διαδικαστική πράξη της προδικασίας η χρήση του περιεχομένου των τηλεφωνικών επικοινωνιών, που προέκυψε ως αποδεικτικό στοιχείο στο πλαίσιο ανακριτικής δικογραφίας, προς απόδειξη των αξιοποίνων πράξεων (πλημμελημάτων), για τις οποίες σχηματίσθηκε η προκείμενη δικογραφία. Συγκεκριμένα, ο χωρισμός των δικογραφιών διατάχθηκε διότι κρίθηκε ότι δεν είναι συναφείς οι αξιόποινες πράξεις όλων των κατηγορουμένων, καθόσον προέκυψε ότι υπάρχουν επτά ομάδες κατηγορουμένων, των οποίων οι εγκληματικές δραστηριότητες δεν υπάγονται σε καμιά από τις περιπτώσεις του άρθρου 129 ΚΠΔ, διότι αποτελούν ομάδες με διαφορετικούς συμμέτοχους η καθεμία, οι οποίοι στρέφονται κατά διαφορετικών παθόντων. Ενόψει των ανωτέρω, το περιεχόμενο των τηλεφωνικών επικοινωνιών που προέκυψε ως αποδεικτικό στοιχείο μετά από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου επί ανακριτικής δικογραφίας, για πράξεις οι οποίες διώκονται σε βαθμό κακουργήματος, απαγορεύεται με ποινή ακυρότητας να χρησιμοποιηθεί και να ληφθεί υπόψη ως άμεση ή έμμεση απόδειξη στην προκείμενη δικογραφία, η οποία δεν κρίθηκε ως συναφής με την ως άνω ανακριτική δικογραφία, καθόσον τούτο αντίκειται στη διάταξη του άρθρου 5 παρ. 10 Ν 2225/1994, η οποία δεν επιτρέπει τη χρήση της άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου ως αποδεικτικού στοιχείου σε άλλη δικογραφία προς απόδειξη σκοπού και αδικημάτων διαφορετικών από εκείνα που είχαν καθορισθεί με τη διάταξη της άρσης. Επιπλέον, για τη χρήση του περιεχομένου της άρσης στην προκείμενη δικογραφία δεν έχει εκδοθεί νεότερη διάταξη που να επιτρέπει να χρησιμοποιηθούν και να ληφθούν υπόψη τα παραπάνω στοιχεία, ούτε άλλωστε είναι νόμιμη η έκδοση τέτοιας διατάξεως, καθόσον οι αξιόποινες πράξεις για τις οποίες σχηματίσθηκε η προκείμενη δικογραφία, ως πλημμελήματα, δεν αναφέρονται στην παρ. 1 του άρθρου 4 Ν 2225/1994, στην οποία καθορίζονται με περιοριστική και όχι ενδεικτική απαρίθμηση τα κακουργήματα, για τη διακρίβωση των οποίων είναι επιτρεπτή η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.