ΣυμβΑΠ 82/2014* [Απόλυση υπό όρο - Επιβολή υποχρεώσεων στον απολυόμενο - Υπέρβαση εξουσίας αρνητική] (βλ. άρθρο Λ. Μαργαρίτη/Κ. Χατζηιωάννου, σελ. 964)

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 11/2014, Νοέμβριος

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών που χορηγεί υπό όρο απόλυση είναι εκκλητό και κατά τα δύο σκέλη αυτού, δηλαδή τόσο ως προς τη διάταξη που χορηγεί την υπό όρο απόλυση, όσο και ως προς τη διάταξη των παρεπόμενων υποχρεώσεων που τη συνοδεύουν, καθόσον ο δυνητικός χαρακτήρας της επιβολής των τελευταίων, καθώς και της ανάκλησης ή τροποποίησής τους από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι αφαιρεί το δικαίωμα από τον κατάδικο να προσφύγει στο δευτεροβάθμιο συμβούλιο, αφού πολλές φορές η βαρύτητα των επιβληθέντων όρων είναι τόσο επαχθής και δεσμευτική ή τόσο αποφασιστικής σημασίας που σχεδόν αναιρεί το ευεργέτημα της υπό όρο απόλυσης. Εν προκειμένω, αναιρείται λόγω υπέρβασης εξουσίας η προσβαλλόμενη απόφαση. Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο Εφετών με το αναιρεσιβαλλόμενο βούλευμά του έκρινε ότι ο επιβληθείς στον απολυόμενο όρος δεν υπόκειται αυτοτελώς σε έφεση, παρά μόνο σε αίτηση ανάκλησης ή τροποποίησής του ενώπιον του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, και για το λόγο αυτό απέρριψε ως απαράδεκτη την οικεία έφεση και δεν προχώρησε στην ουσιαστική έρευνά της. Με την κρίση του, όμως, αυτή το δευτεροβάθμιο Συμβούλιο υπερέβη αρνητικά την εξουσία του, διότι το πρωτοβάθμιο βούλευμα υπόκειται σε έφεση και κατά το σκέλος του περί επιβολής του ως άνω όρου κατά τα προαναφερόμενα.Πρόεδρος Δ. Παπαντωνοπούλου,...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.