ΣυμβΕφΛαρ 198/2013* [Απόλυση υπό όρο - Επιβολή υποχρεώσεων στον απολυόμενο - Απέλαση διοικητική - Έφεση απαράδεκτη] (βλ. άρθρο Λ. Μαργαρίτη/Κ. Χατζηιωάννου, σελ. 964)

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 11/2014, Νοέμβριος

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Η παροχή του ενδίκου μέσου της έφεσης στον αιτούντα κατ' άρθρο 17 Ν 1968/1991 επιτρέπεται μόνο κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών που κρίνει την αίτηση για τη χορήγηση απόλυσης υπό όρο, δηλαδή κατά την αληθινή έννοια του νόμου επιτρέπεται έφεση κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών που απορρίπτει την αίτηση του καταδίκου για τη χορήγηση απόλυσης υπό όρο και όχι κατά του βουλεύματος του πιο πάνω Συμβουλίου που χορηγεί την απόλυση υπό όρο, με την οποία (έφεση) πλήττεται μόνο η διάταξη του βουλεύματος που επέβαλε την υποχρέωση (όρο). Εξαίρεση πρέπει να γίνει δεκτή μόνο στην περίπτωση που η επιβληθείσα σε αυτόν υποχρέωση με το βούλευμα, που χορήγησε την απόλυσή του, αντίκειται στο νόμο, οπότε μπορεί ο κατάδικος να προσβάλει αυτοτελώς με έφεση τον όρο αυτό. Εν προκειμένω απορρίπτεται ως απαράδεκτη η έφεση του εκκαλούντος η οποία στρέφεται μόνο κατά του επιβληθέντος όρου της απέλασης. Συγκεκριμένα, ο εκκαλών είναι αλβανικής υπηκοότητας και δεν έχει νόμιμη άδεια διαμονής στην Ελλάδα. Εξάλλου, κατ' άρθρo 76 παρ. 1 Ν 3386/2005, εφόσον αυτός έχει καταδικαστεί για έγκλημα εμπορίας ναρκωτικών σε ποινή στερητική της ελευθερίας μεγαλύτερη του ενός έτους, πληροί τις προϋποθέσεις για τη διοικητική απέλασή του από την Ελλάδα. Επομένως, νομίμως επιβλήθηκε στον εκκαλούντα η ως άνω υποχρέωση να εγκαταλείψει την Ελληνική Επικράτεια και να διαμείνει στην αλλοδαπή καθ' όλο το χρονικό διάστημα της δοκιμασίας του. Συνακόλουθα, εφόσον ο όρος αυτός είναι νόμιμος, δεν υπόκειται αυτοτελώς σε έφεση παρά μόνο σε αίτηση ανάκλησης ή τροποποίησής του ενώπιον του αρμοδίου Συμβουλίου Πλημμελειοδικών.

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.