ΣυμβΕφΘεσ 125/2014 [Ακυρότητα πράξεων προδικασίας - Τρόπος περάτωσης κύριας ανάκρισης για κακουργηματικές παραβάσεις νόμου περί ναρκωτικών]

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 11/2014, Νοέμβριος

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Ανακύπτει αρμοδιότητα του Συμβουλίου Εφετών για κήρυξη δικονομικής ακυρότητας πράξεων της προδικασίας και όταν η υπόθεση διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα Εφετών κατ’ άρθρα 308Α παρ. 1 ΚΠΔ και 43 παρ. 2 Ν 4139/2013, προκειμένου να κριθεί η εισαγωγή της με απευθείας κλήση στο ακροατήριο του αρμόδιου Εφετείου (Μονομελούς ή Τριμελούς). Αυτό όμως με δύο προϋποθέσεις: Κατά πρώτον να μην έχει ήδη προταθεί η ακυρότητα και να μην έχει κριθεί από το κατά βάση αρμόδιο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών και αυτό γιατί η νέα κρίση από το Συμβούλιο Εφετών θα είναι απαράδεκτη ως προσκρούουσα στη γενική αρχή της «άπαξ εκδικάσεως» και κατά δεύτερο, να μην έχει ήδη καταστεί αμετάκλητη η παραπομπή του κατηγορουμένου στο ακροατήριο με την έκδοση πράξης διατύπωσης σύμφωνης γνώμης του Προέδρου Εφετών, καθ’ όσον η πιο πάνω πράξη του Προέδρου Εφετών ισοδυναμεί με την έκδοση αμετάκλητου παραπεμπτικού βουλεύματος. Εν προκειμένω, απορρίπτεται ως απαράδεκτη η αίτηση της κατηγορουμένης με την οποία ζητούσε την κήρυξη της απόλυτης ακυρότητας πράξεων της προδικασίας, δεδομένου ότι η εν λόγω αίτηση υποβλήθηκε μετά την αμετάκλητη παραπομπή της στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου. Περαιτέρω, στην περίπτωση παραπομπής κατηγορουμένου κατ’ άρθρο 43 παρ. 2γ΄ Ν 4139/2013, όπως εν προκειμένω, η διάταξη του άρθρου 43 Ν 4139/2013 κατισχύει ως ειδική έναντι εκείνης του άρθρου 308Α ΚΠΔ και επομένως ο κατηγορούμενος στερείται του δικαιώματος να λάβει γνώση της εισαγγελικής πρότασης πριν από τη διαβίβαση της δικογραφίας στον Πρόεδρο Εφετών.

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.