ΣυμβΕφΑιγαίου 15/2014 [Απάτη επί δικαστηρίω ιδιαίτερα μεγάλης αξίας - Ηθική αυτουργία σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα]

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 12/2014, Δεκέμβριος

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Η απάτη στο δικαστήριο είναι τετελεσμένη όταν με τους ψευδείς ισχυρισμούς και την προσαγωγή των αναληθών στοιχείων παραπλανάται το δικαστήριο και εκδίδει οριστική απόφαση υπέρ των απόψεων του δράστη σε βάρος του αντιδίκου του. Η προσαγωγή και η επίκληση των αποδεικτικών στοιχείων είναι απαραίτητη για τη θεμελίωση της απάτης στο δικαστήριο ακόμη και με τη μορφή της απόπειρας, εφόσον μόνη η υποβολή αναληθούς ισχυρισμού με την αγωγή ή με τις προτάσεις δεν συνιστά πράξη περιέχουσα αρχή εκτέλεσης. Και στην περίπτωση της αθέμιτης απόκρυψης ή παρασιώπησης αληθούς περιστατικού από τον διάδικο, δικηγόρο κ.λπ. που επιδιώκει επιθετικά (με αβάσιμη αγωγή ή ένσταση) την ηθελημένη παραπλάνηση του δικαστηρίου, η απάτη στο δικαστήριο στοιχειοθετείται μόνον όταν η παράβαση του καθήκοντος αλήθειας συνοδεύεται από ψευδή αποδεικτικά μέσα. Εν προκειμένω, δεν γίνεται κατηγορία κατά των κατηγορουμένων (δικηγόρου και διαδίκων-πελατών του) για τα αδικήματα της απάτης επί δικαστηρίω και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (του δικηγόρου ως ηθικού αυτουργού). Συγκεκριμένα, δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα της απάτης στο δικαστήριο, αφού γίνεται αναφορά μόνο σε αθέμιτη απόκρυψη αληθούς γεγονότος από το οποίο παραπλανήθηκε ο δικαστής, ενώ δεν γίνεται καμιά μνεία για επίκληση και προσαγωγή αναληθών στοιχείων. Κατόπιν τούτου, αφού δεν στοιχειοθετείται η τέλεση του βασικού αδικήματος, δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί και η συνακόλουθη νομιμοποίηση εσόδων από το ως άνω βασικό αδίκημα που δεν τελέσθηκε.

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.