ΔιατΕισΕφΑθ 174/2013 [Στοιχειοθέτηση αδικήματος συκοφαντικής δυσφήμησης - Προσφυγή κατά διάταξης Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών απορριπτικής της έγκλησης]

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 3/2015, Μάρτιος

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €130.00
ΝΠ €190.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Γίνεται εν μέρει δεκτή η προσφυγή του εγκαλούντος κατά της διάταξης του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών με την οποία απορρίφθηκε η έγκλησή του και παραγγέλλεται ο Εισαγγελέας να ασκήσει ποινική δίωξη κατά του εγκαλουμένου για την πράξη της συκοφαντικής δυσφήμησης. Συγκεκριμένα, προέκυψε ότι ο εγκαλούμενος ενήργησε εσκεμμένα, δηλώνοντας ως κλαπείσα την επίδικη επιταγή, εν γνώσει του ότι αυτή δεν είχε κλαπεί, αλλά και ότι μετά το χρόνο διάπραξης της κλοπής είχε παραδοθεί νόμιμα στον εγκαλούντα. Ο τελευταίος δε, καίτοι ήταν νόμιμος κάτοχος, «φωτογραφιζόταν» κατόπιν της ως άνω δηλώσεως με την εμφάνιση της επιταγής προς πληρωμή ως πρόσωπο ενεχόμενο στην κλοπή. Εξάλλου, η εκ των υστέρων πληρωμή της επίδικης επιταγής εκ μέρους του εγκαλουμένου δεν αναιρεί τα παραπάνω, δεδομένου ότι αυτή έλαβε χώρα μετά την έκδοση διαταγής πληρωμής σε βάρος του. Το γεγονός επίσης ότι δεν κατονομάστηκε εκ μέρους του εγκαλουμένου ουδόλως αναιρεί την εκ μέρους τούτου διάπραξη της πράξης της συκοφαντικής δυσφήμησης σε βάρος του, αφού αυτός μπορούσε εύκολα να εντοπιστεί. Πράγματι ο εγκαλών ήταν το πρόσωπο που είχε παραλάβει από αυτόν, ως εκδότη της, την επιταγή, σύμφωνα δε με την ως άνω δήλωση, αυτή είχε κλαπεί από τη δική του κατοχή. Αυτό είχε ως συνέπεια να αποδίδεται μομφή για συγκεκριμένη απαξιωτική συμπεριφορά στο πρόσωπο του εγκαλούντος, που ήταν ο άμεσος παραλήπτης της επιταγής, τον οποίο ως εκ τούτου ταυτοποιούσε ως προσωπικότητα και τον εξατομίκευε κατά λογική και αντικειμενική κρίση, έχοντας πρόθεση να θίξει την τιμή και την υπόληψή του.

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.