ΣυμβΠλημΑθ 1530/2015 [Προϋποθέσεις και διαδικασία εκτέλεσης αιτήσεων παροχής δικαστικής συνδρομής - Αρχή της ειδικότητας - Διεθνές ποινικό δίκαιο - Ποινική δίωξη απαράδεκτη]

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 8-9/2015, Αύγουστος-Σεπτέμβριος

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Κηρύσσεται απαράδεκτη η ασκηθείσα ποινική δίωξη σε βάρος του κατηγορουμένου για τις πράξεις του βιασμού και της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, που φέρεται ότι τέλεσε στο Τορόντο του Καναδά, υφισταμένου, εν προκειμένω, δικονομικού κωλύματος, πηγάζοντος εκ του διεθνούς ποινικού δικονομικού δικαίου, και δη, λόγω της ειδικότητας των πληροφοριακών στοιχείων, στις οποίες στηρίχθηκε η άσκηση της κρινόμενης ποινικής δίωξης από τις Ελληνικές Αρχές, η οποία (ειδικότητα) απαγορεύει τη χρησιμοποίηση των εν λόγω στοιχείων για άλλο σκοπό, πλην εκείνου για τον οποίον χορηγήθηκαν. Κατ' αρχήν, μπορούσε να ασκηθεί νέα ποινική δίωξη στην Ελλάδα σε βάρος του ημεδαπού κατηγορουμένου για τις ανωτέρω πράξεις, υπό τη συνδρομή, όμως, των προϋποθέσεων του άρθρου 6 ΠΚ, δεδομένου ότι δεν υπάρχει η δέσμευση της διάταξης του άρθρου 9 παρ. 1 του ΠΚ. Πλην, όμως, τα έγγραφα αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία πληροφορούσαν τις Ελληνικές Αρχές για την τέλεση αδικημάτων από υπήκοό τους στην αλλοδαπή και με βάση τα οποία ασκήθηκε, εκ νέου, ποινική δίωξη στην Ελλάδα, διαβιβάσθηκαν στις Ελληνικές Αρχές, στο πλαίσιο υποστήριξης αιτήματος των Καναδικών Αρχών για την εκτέλεσης της ποινής που είχε επιβληθεί από Καναδικό Δικαστήριο στον ως άνω ημεδαπό και για αυτόν το σκοπό και μόνον. Επομένως, σύμφωνα με την αρχή της ειδικότητας, οι Ελληνικές Αρχές, και εν προκειμένω και η Ελληνική Εισαγγελική Αρχή, δεν μπορούσαν να απαλλαγούν από την τήρηση της ειδικότητας των στοιχείων αυτών, ακόμα και με την επίκληση κανόνων του ελληνικού εσωτερικού δικαίου, όπως είναι η αρχή της νομιμότητας κατά τη δίωξη των εγκλημάτων ή ακόμα και η γενική υποχρέωση ανακάλυψης της ουσιαστικής αλήθειας.

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.