ΣυμβΕφΔυτΣτερΕλλ 75/2014 [Ψευδής βεβαίωση από συμβολαιογράφο - Ανικανότητα σύνταξης διαθήκης - Δημόσια διαθήκη - Ηθική αυτουργία - Άμεση συνέργεια]

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 12/2015, Δεκέμβριος

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €130.00
ΝΠ €190.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Παραπέμπεται ο πρώτος κατηγορούμενος (συμβολαιογράφος) να δικασθεί για κακουργηματική ψευδή βεβαίωση και οι λοιποί κατηγορούμενοι για ηθική αυτουργία και άμεση συνέργεια στην εν λόγω πράξη. Συγκεκριμένα, προέκυψε ότι κατά το χρόνο σύνταξης της επίμαχης διαθήκης η διαθέτις αφενός βρισκόταν σε ψυχική ή διανοητική διαταραχή που περιόριζε αποφασιστικά τη λειτουργία της βούλησής της, αφετέρου δεν είχε συνείδηση των πράξεών της. Η έλλειψη δικαιοπρακτικής ικανότητας για τη σύνταξη διαθήκης ήταν τόσο ολοφάνερη που ασφαλώς έγινε αμέσως αντιληπτή τόσο από τον πρώτο κατηγορούμενο, που ως συμβολαιογράφος συνέταξε την άκυρη αυτή δημόσια διαθήκη, όσο και στους έβδομο, όγδοο και ένατο των κατηγορούμενων που ως μάρτυρες συνέπραξαν στη σύνταξή της. Είναι αυτονόητο βέβαια ότι οι προαναφερόμενοι κατηγορούμενοι έδρασαν κατόπιν της απόφασης που τους προκάλεσαν από κοινού για την πράξη τους αυτή οι δεύτερος ως και η έκτη των κατηγορούμενων (τετιμημένοι της διαθήκης). Και το συμπέρασμα αυτό προκύπτει αβίαστα και αδιαμφισβήτητα, αφού μόνο επειδή η διαθέτις βρισκόταν σε κατάσταση έλλειψης συνείδησης των πραττομένων αλλά και έλλειψης πνευματικής ικανότητας να αντιληφθεί την πραγματικότητα και ακόμα περισσότερο το περιεχόμενο και τη σημασία του κειμένου που της πρότειναν να υπογράψει, δέχθηκε αυτή να υπογράψει αυτό, αφού ήταν αδύνατον να επιθυμεί να δωρίσει την περιουσία της σε ανθρώπους που και δεν ανήκαν στη δική της οικογένεια αλλά και —ακόμα περισσότερο— την κακομεταχειρίζονταν, για να την εξαναγκάσουν να το κάνει και των οποίων μάλιστα δεν μπορούσε να ανεχθεί ούτε την παρουσία τους στην οικία της.

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.