ΣυμβΑΠ 236/2015 [Προϋποθέσεις εκτέλεσης ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης - Τόπος τέλεσης πράξης - Απόπειρα ανθρωποκτονίας - Εγκληματική οργάνωση - Ne bis in idem]

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 12/2015, Δεκέμβριος

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Απορρίπτεται η έφεση του εκζητουμένου κατά της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών, με την οποία έγινε μερικώς δεκτό το αίτημα των Γαλλικών Δικαστικών Αρχών για εκτέλεση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης σε βάρος του. Συγκεκριμένα, τα εγκλήματα της απόπειρας ανθρωποκτονίας και της ανθρωποκτονίας από πρόθεση για τα οποία ζητείται η έκδοση καθορίζονται σαφώς και με συγκεκριμένο τρόπο στην αίτηση του αιτούντος Μέρους και στην αντίστοιχη διωκτική πράξη, καθώς περιλαμβάνουν τις περιστάσεις τελέσεώς τους με αναφορά στον τόπο και το χρόνο και τη μορφή της συμμετοχής του εκζητουμένου στην αξιόποινη πράξη (αυτουργία). Περαιτέρω, οι ως άνω αξιόποινες πράξεις είναι εγκλήματα και κατά την ελληνική ποινική νομοθεσία, φέροντας αμφότερες κακουργηματικό χαρακτήρα. Επομένως ανήκουν στην κατηγορία εκείνων των πράξεων, για τις οποίες επιτρέπεται η εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης. Ειδικότερα, τα ισχυριζόμενα από τον εκζητούμενο ότι από απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων προκύπτει ότι τα πραγματικά περιστατικά που περιέχονται στο ευρωπαϊκό ένταλμα έχουν κριθεί και περιέχονται σε αυτά που δέχθηκε η εν λόγω απόφαση για τη θεμελίωση εναντίον του της κατηγορίας σε συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση είναι αβάσιμα. Και τούτο διότι με την παραπάνω απόφαση καταδικάσθηκε μόνο για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ενώ καμία διάταξη δεν υπάρχει σε αυτή για τις πράξεις για τις οποίες εκζητείται από τις Γαλλικές Αρχές και οι οποίες φέρονται να έχουν εκτελεσθεί στη Νίκαια της Γαλλίας. Άλλωστε οι πράξεις της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη ανθρωποκτονιών και οι αυτοτελείς πράξεις της ανθρωποκτονίας συρρέουν αληθώς και η εκτέλεση αυτών κατά το ένταλμα έγινε στη Γαλλία. Επομένως, και αν ακόμη γίνει δεκτό ότι οι ανωτέρω πράξεις αποφασίσθηκαν και σχεδιάστηκαν από τα μέλη της οργάνωσης στην Ελλάδα, τόπος εκτέλεσης αυτών ήταν η Γαλλία στην οποία ο εκζητούμενος διέπραξε ολικά την αξιόποινη ενέργεια και επήλθε το αποτέλεσμά της.

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.