Ο νόμος για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και την τρομοκρατία και οι δηλώσεις πίστης στο Σύνταγμα* (επιμ. Μ. Καϊάφα - Γκμπάντι)

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 7/2004, Ιούλιος

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Ο νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα από το ελληνικό κοινοβούλιο για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ανέδειξε με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο πόσο προβληματική μπορεί να αποβεί η θέσπιση ποινικών διατάξεων σε υλοποίηση δεσμεύσεων έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν δεν υπάρχει -όπως φάνηκε από τη συζήτηση στη Βουλή- πλήρης επίγνωση του θεσμικού πλαισίου και των ορίων παρόμοιων δεσμεύσεων. Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες που μπορεί να έχει μια τέτοια στάση για το ευαίσθητο πεδίο του ποινικού δικαίου γενικότερα, γίνονται προφανείς, αν σκεφθεί κανείς αφενός τις ολοένα αυξανόμενες πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα των ποινικών υποθέσεων και αφετέρου το σημαντικότατο δημοκρατικό έλλειμμα που τη χαρακτηρίζει ιδίως στο επίπεδο της νομοθετικής διαδικασίας θέσπισης παρόμοιων δεσμεύσεων για τα κράτη μέλη. Υλοποίηση υποχρεώσεων για θέσπιση ποινικών κανόνων στο εθνικό μας δίκαιο σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαμε βέβαια και στο παρελθόν. Και στις περιπτώσεις αυτές καταγράφηκε από τη θεωρία κριτική για διάφορες νομοθετικές επιλογές που σήμερα δημιουργούν ήδη σημαντικά προβλήματα στην πράξη. Ωστόσο ο νόμος για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η όλη διαδικασία ψήφισής του θέτει ζητήματα άλλης τάξης μεγέθους, που ακριβώς επειδή από τη φύση της ρυθμιζόμενης ύλης συνδέονται κατεξοχήν με τις ατομικές...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.